幾年以來,幫襯左呢間野都不下三十次,原因係佢收得夜,但每次都唔會食得太多,都認同其他人講嘅灣仔貨(其實係深水埗貨)中環價。我多數都會食下魚蛋粉、多士、飲品,而男朋友次次都會食牛腩麵,佢話都係志在食個湯底,講真,d牛腩係唔掂,鞋口的。咁我食開d公仔麵呀,多士呀其實都係普普通通(呢d屋企都整到嘅野都唔會差得去邊)。只係我覺得價錢方面都實在有d貴....三十幾蚊一碗一餸公仔麵,仲要無餐,加凍飲要$21一杯,睇返5年前都仲係15蚊,我明白物價係貴左,但以一杯飲品黎計,21蚊喺一間坐得唔舒適嘅粉麵檔黎講都實在太貴,而且加幅太大。而呢間餐廳嘅待客態度認真差,我唔expect五星級服務,但都唔會接受到一間餐廳連小小彈性都無。當時係平日中午2點正,我陪我男朋友去食lunch,佢叫左個坑腩魚蛋米,一杯凍奶茶,之後個侍應問我叫乜野,因為我其實已經食左lunch又好飽,睇下個餐牌最平就叫多士食,但我食飽午飯都食唔落包啦,一杯熱飲都成廿蚊咁滯,所以我話諗諗先。咁我見間餐廳都得7-8個人左右,一半都唔滿,所以無特別深究我嗰15分鐘內到底叫咩野食好。我望下張單,原來都已經食左76蚊 (55蚊麵+21蚊飲野),唔夠

而呢間餐廳嘅待客態度認真差,我唔expect五星級服務,但都唔會接受到一間餐廳連小小彈性都無。當時係平日中午2點正,我陪我男朋友去食lunch,佢叫左個坑腩魚蛋米,一杯凍奶茶,之後個侍應問我叫乜野,因為我其實已經食左lunch又好飽,睇下個餐牌最平就叫多士食,但我食飽午飯都食唔落包啦,一杯熱飲都成廿蚊咁滯,所以我話諗諗先。咁我見間餐廳都得7-8個人左右,一半都唔滿,所以無特別深究我嗰15分鐘內到底叫咩野食好。我望下張單,原來都已經食左76蚊 (55蚊麵+21蚊飲野),唔夠2分鐘個侍應又俾個老闆娘篤左佢過黎周我地,佢再一次問:「你真係唔叫野呀?(指一指) 每位最低消費34蚊呀!(午飯時間12:00-2:30)」結果我男朋友費事佢地喺到嘈,叫左我出去行一陣算。

但喺我行緊嘅時候,我越行覺得越唔憤氣,做服務行業邊有咁樣架?首先,佢當時只有7、8個客,入座率2-3成;第二,佢設定最低消費,都係想喺午飯時段,最低限度都收取到每人34蚊嘅收入,咁我地都食左76蚊,多過佢「法定」消費額68蚊啦,咁仲想點?間舖頭細細,收翠華價錢,無翠華環境,俾張圓摺凳你坐,你覺得我仲點會同你坐得耐呀,而且我唔會咁樣俾你賺得咁唔合理囉。錢就賺到盡,完全無彈性可言。唔怪得見到有comment話佢連攞多一張cheap cheap紙巾佢都唔想俾你。

去到埋單嗰時,個老闆娘話佢地個規定係咁,話最多下次你地分單囉!(不屑嘅態度) 不嬲一齊食野都係一張單架啦,關咩事?就算十個人食野,你都係怕麻煩計個總數夠340咪算囉,唔通真係逐個人同佢計邊個有食,邊個痴食,邊個無食咁咩?你D熟客係的士佬都唔應該用咁嘅態度對中午嘅白領客囉!