2021-05-19
🇭🇰Hong KongAverage expense pp:HKD$250-300+📍Address: 阿來客棧, Causeway Bay雞,全部都係雞🐔我地最中意食辣,當然揀左大辣喇!不過唔洗擔心,有不同的辣度可供選擇。雖然係比較重口味,但如果味道唔夠濃,又點可以食到雞煲既鮮味呢?而且,雞肉嫩滑,醬汁微甜,辣中帶麻有層次,非常惹味。應該算係我暫時食過最好食嘅雞煲。食完呢一次之後,我估計係不久既將來,即係下個月,我又會再番黎食多一次!至於配料方面,我建議你地可以點牛氣沖天,入面有牛舌、牛肚、牛根腩、金錢肚,佢地本身已經有滷水既咪道,再係充滿雞湯既精華到淥下,味道係非常之好食。另外,廣島蠔新鮮清甜、飽滿肥美,都建議你地可以點!我個人平時比較喜歡食鵝腸同鮮牛肉,如果份量可以比多啲會更好🥺至於佢哋嘅西班牙黑毛豬,幾特別,脂肪均勻,入口甘香,都係一個唔錯嘅配料!環境方面,裝修以日系木風為主,抽風系統做得唔錯,所以食完雞煲之後,身上面唔會好大油煙味😙
📍Address: 阿來客棧, Causeway Bay