2015-07-24 327 浏览
近來媽咪終於得閒同我去食下飯了,真開心!今晚因為喉嚨痛又有啲感冒,唔係咁舒服,所以唸住同佢呢啲阿媽食下健康啲既yaya,於是過左去大角咀,試下呢間湯品小棧!餐廳是家小店,裝修很簡單,座位約有十個,員工2、3個!媽媽點了牛肝菌牛筋腩撈,牛筋腩媽媽大讚夠淋又香滑,佢話出面嗰啲多數都0鞋!紅米飯不過不失,可能因為吸了太多牛筋腩汁,所以令飯有點過淋同散開既現象,唔知係咪呢度特色黎呢!秘制松茸醬,係好香松茸味既免治肉醬,咸香得黎唔會死咸,用黎撈飯好滋味!好快俾我齋食唔送飯食哂!溏心旦係凍食,旦黃超級流心,凍凍的一個冷盤,口感軟滑,半個旦旦毫不留情,一下就給我送進囗裏去!泡椒鳳爪,合香港人口味,不會過辣,而且肉質爽脆不un,好有質感下!台灣水餃,細細隻,肉涵少少的,不太特別,皮略嫌有點厚,像薄的山東餃子!秘制軟骨,軟骨部份不是爽囗,而是煮到好軟糯,肉的部份保留到嚼頭,不會好難咬開,老人家食都ok,這點我喜歡!豬軟骨啖啖肉混上滷汁,有很住家温暖的感覺!小食份量細細碟,可供客人同時點好幾個是優點!核桃米露,杰身的核桃很幼滑,沒有顆粒的囗感,幾解渴,唔會“張“住曬個口,幾凍,唔錯!玫瑰花紅棗冷泡,酸酸地

餐廳是家小店,裝修很簡單,座位約有十個,員工2、3個!

玫瑰花紅棗冷泡,酸酸地,有啲山楂味,雖飲唔出有好濃既玫瑰味,取而代之係清清甜甜咁,而且飲品顏色好靚,玫瑰花芯同花瓣在飲品內浮浮沉沉,飄飄下很有美感!

今日好傷心囉,竟然賣曬甜品,仲唸住試下佢啲旦糕tim!可能太好生意了,八點去到連飲品都無晒大樽得番細!餐廳座位不多,所以都不少人等位,所以我地都唔好意思坐咁耐,食完就快快走,費事其他客人等得咁辛苦,始終天氣熱嘛!整體感覺:價性比幾高既餐廳,食物質素有返咁上下,而且價錢好合理,101元
平!!!
2015-07-24