2010-09-03 44 浏览
經常聽到朋友稱讚呢間餐廳,今日一於同老公去試下! 我們預先做足功課,睇過其他食評所推介之食物,結果我們 order 的每一樣都好好味!我們放工後馬上到餐廳,起初都擔心要等位等好耐,好在只係等左15分鐘,我們都是第一次來,一入到餐廳,雖然餐廳地方好細、坐得比較逼,但裝修古色古香,別有一番風味。一進入餐廳店員就會把輪侯的票連同我們的點心紙一起收,然後好快就上菜並出了電腦帳單,帳單一目了然,清楚明確! 我們喜歡這種價目清晰的營運方式,感覺上很老實、公平! 難怪有禁多熟客!今餐每一樣都好味,包括有: 陳皮牛肉球 $12這個牛肉球做得相當出色! 牛肉味道新鮮、口感鬆軟! 肉眼不會看到陳皮,但食落卻啖啖食到陳皮香! 我同老公一致認為這裡的牛肉球是我們吃過之中最好味的! 香滑馬拉糕 $10一上菜便嗅到馬拉糕的香味! 急不及待趁熱試一口,一試之下,正是傳統馬拉糕的味道! 糕身又鬆又軟、味道甜而不膩! 現在好多酒樓都用「奶黃千層糕」代替馬拉糕,能夠做出傳統馬拉糕風味的餐廳已少之又少。 酥皮焗叉燒包 $12眼見在坐差不多每桌客人都必吃的! 賣相不錯,不過就比較細個。一試之下,包身鬆脆香口, 酥皮好好味,

今餐每一樣都好味,包括有:

陳皮牛肉球 $12

香滑馬拉糕 $10

酥皮焗叉燒包 $12
眼見在坐差不多每桌客人都必吃的! 賣相不錯,不過就比較細個。一試之下,包身鬆脆香口, 酥皮好好味,唔會一食就碎! 值得一提的是叉燒涵好足料,正是皮薄涵靚! 試過一次之後,馬上明白點解每桌客人都order 了!

金銀蛋廋肉粥 $12
相比起其他食物,這裡做的粥就比較平凡。不過依然係足料製作,啖啖都食到蛋同肉,不過不失!

黃沙豬潤腸 $15
一般酒樓都係用叉燒、牛肉、鮮蝦等做腸粉材料,用豬潤的我們都係第一次試! 熱辣辣的腸粉又係皮薄涵靚! 腸粉及豬潤的配搭相當美味! 雖然豬潤唔算好多,但啖啖都食到豬潤香味!

實在係非常滿意的一餐! 開飯之選! 我們下次一定會再來!
相當出色的陳皮牛肉球!
傳統風味的馬拉糕!
不可不吃的黃沙豬潤腸粉!
金銀蛋廋肉弼
必吃的酥皮焗叉燒包
清楚明確的帳單!
2010-09-02
相當出色的陳皮牛肉球!
傳統風味的馬拉糕!
不可不吃的黃沙豬潤腸粉!
金銀蛋廋肉弼
必吃的酥皮焗叉燒包
清楚明確的帳單!