今日久違地食咗間港式魚蛋粉店——位於太子嘅田記魚蛋牛腩專門店🤩無論份量抑或味道都非常之見得人,真係估唔到呢個價位可以食到到咁價廉物美嘅正餐😋🐂金牌牛腩河粉($33)啲牛腩肉質幾好,腩肉同肥膏之間嘅平衡拿捏得好,食落有兩種層次,加上肉汁夠味,好評!😼雖然食落都算夠味,但碗湯如果可以再濃少少應該會更加入味🧐🍜招牌魚蛋河粉($28)(加墨丸+$6)朋友食嘅魚蛋墨丸河粉一樣有返咁上下水準😺啲墨丸食落口出乎意料地有幾種口感,除咗一般嘅丸嘅嚼勁、有啲墨魚粒,到最核心嗰層會有種爽口嘅質地,幾正幾有心思😛🥬芥蘭($15)都大大棵,有返咁上下粗度,亦新鮮✨朋友覺得有少少苦但我又覺得冇乜問題,反而稍微點多少少蠔油已經太甜太鹹😝🐟炸魚皮($18)大大塊而且厚身嘅炸魚皮!🤪畀得十分足料,咬落仲脆卜卜🤓小小嘅缺陷係稍微嫌佢太硬,雖然配得魚蛋粉,浸浸湯就problem solved😎總括而言呢間不太起眼嘅小店畀預期中充滿驚喜,可惜招牌嘅崩沙牛腩湯河已經賣曬🥲下次應該會試下!😙

🐂金牌牛腩河粉($33)

🍜招牌魚蛋河粉($28)(加墨丸+$6)

🥬芥蘭($15)

🐟炸魚皮($18)