2019-09-25
今日同同事放工嚟到呢一間西餐廳食嘢,餐廳環境較昏暗,感覺高級,枱同枱之間有一定距離,感覺好友私隱,但係價錢又唔算貴喎,兩個餐除開先一人三百幾蚊,可惜無影張單!而且嘢食都好好味,真心想推介俾大家。因為餐牌實在太多選擇啦,所以我哋決定叫佢嘅套餐!一個套餐係包湯、麵包、前菜、主菜,同埋甜品,除咗主菜之外,其他都係安排好嘅款式。主菜方面有幾款嘢食俾你揀,有飯、有意粉、亦都有扒等等。所以唔使驚唔啱你食,但係如果真係唔啱食都可以揀返散叫嘅,因為佢選擇都比較多。當日嘅湯係西蘭花忌廉湯,隱隱約約食到少少西蘭花碎,相信係新鮮打出嚟,而且用粉沖嘅,而且感覺好忌廉好香!另外個麵包係黑糖麵包嚟嘅,食落有少少甜甜地,係清甜,非常好食而且好鬆軟。前菜就有個炸蝦配麵包,炸蝦內鬆脆內彈牙。主菜方面,我就叫咗個帶子伴意粉,我朋友就叫咗個和牛。帶子意粉嘅帶子好新鮮,邊度啱啱好,火候控制得好好,另外意粉每一條都沾滿左忌廉。至於和牛,我建議大家一定要叫,佢嘅份量好多,好林,好有牛味,完全唔會輸比其他高級餐廳,而且仲會陪埋薯菜,好飽肚。擺碟都非常之靚呀,令我食慾大增。甜品呢,我哋本來以為好似其他餐廳咁,都係送下雪糕就算。但係原
甜品呢,我哋本來以為好似其他餐廳咁,都係送下雪糕就算。但係原來係有蛋糕食仲要係我最愛嘅藍莓慕絲蛋糕,酸酸甜甜,做飯後甜品啱晒。
我哋仲叫咗兩杯特飲,我就叫咗白雪,我朋友就叫咗SummerHawaii ,兩杯都好靚,其實白雪係白朱古力沙冰,好特別。