2022-06-19
僕之拉麵嘅肉愛食者拉麵賣相非常吸睛,叉燒份量可以用誇張去形容,打卡一流!近期已經見到唔少人去朝聖,仲有飲食媒體報導!見到紅色門牌、紅燈籠、木屏風就到喇。仲有阿童木、面譜公仔做記認,日本風十足!店舖雖然唔算大,但桌椅盡量保持距離,入面仲有好多掛畫,營造東瀛風!六點幾到達拉麵店,諗住避開人流,好彩仲有兩張枱係空嘅,唔使等位!一心衝着肉愛食者拉麵嚟,另外仲想試吓海老愛食姐拉麵,但係原來係期間限定,每日只提供15碗,早早已經賣晒!➺➺➺肉愛食者拉麵$120「真人」 同上鏡一樣咁靚仔!叉燒有秩序咁圍住碗邊擺放得整整齊齊,好治癒!一上枱第一個感覺就係:嘩!點食得晒呀!?有七大塊叉燒,喺一般拉麵嘅三倍份量!叉燒邊燒過,熟度剛好,食落軟稔!糖心蛋嘅糖心晶瑩剔透!湯底揀咗濃湯,比一般豬骨湯味道濃啲又杰啲!➺➺➺特選拉麵$135最唔同嘅係上面多咗條好似鰻魚咁長嘅火炙叉燒,有啲脂肪,但肥瘦比例均勻,食落先唔會乾爭爭!加上叉燒本身塗上醬油再燒,夠味又夠香!➺➺➺炸章魚丸$30/6粒比一般小丸子食落結實啲,有口感啲,可能係炸過嘅關係,放耐咗少少先食都唔覺得淋!上面有好多鰹魚花同紫菜條,正!➺➺➺無糖可樂$10七
➺➺➺肉愛食者拉麵$120
➺➺➺特選拉麵$135
➺➺➺炸章魚丸$30/6粒
➺➺➺無糖可樂$10
七點半左右離開嘅時候,門外已經企咗七、八個左右客人排隊,好彩今日早到唔使等位!