2019-03-20
今晚同女友食完飯,意猶未盡,想食埋個糖水甜一甜先番屋企。我地係OpenRice 睇到炮台山附近都無咩選擇,成日食翠苑甜品好悶,就去福元試一試,聽個名就知呢間出名食湯圓,我同女友異口同聲都突然興奮起來(因為好耐無食啦!) ,期望都好高!!!一入去鋪頭細細地,入面得幾張枱,其實我幾鐘意呢種up up dup dup,低調,懷舊既感覺,呢類既鋪頭越黎越少了。望一望餐牌,其實都幾貴。原來大陸版OpenRice 大眾點評都有好評呢間,唔怪得咁貴啦。而這裡的湯圓只有兩種味道,分別是花生味同芝麻味我地點了芝麻糊+ 花生湯圓 -$32芝麻糊就唔多講啦,正常發揮。湯圓有3粒,主打既湯圓真心好味,湯圓皮不太厚,不太薄,剛剛好,餡料有一粒粒小花生同好香花生味。鐘意食湯圓既朋友一定讚好。好彩湯圓點了花生味,同芝麻糊好夾。如果芝麻糊配芝麻湯圓就好似重覆了....鴛鴦湯圓 - $26有3粒芝麻和2粒花生,個人覺得芝麻味比花生味更出色,兩者都好好味。但芝麻餡咬落去有同出面的好不同,超級流沙。令你每食完一粒都有想再食下一粒既衝動。花生味都好好,如果芝麻味湯圓係90分,花生味有89分咁上下。兩種口感,各有各好食!非常推
我地點了芝麻糊+ 花生湯圓 -$32
鴛鴦湯圓 - $26
非常推薦大家食湯圓!