2020-06-24
有時韓國菜癮起, 最方便就係去尖沙咀韓國街,行過金巴利道, 有間叫高麗軒既任飲任食放題, 我同朋友都幾中意依度, 晚市都係每位$248, 肉, 海鮮, 一品料理, 石頭鍋同炒飯等等都有得任食, 最緊要係食物有質素高麗軒既招牌, 環境同格局都比較傳統, 有份地道既感覺。坐低首先會上五碟韓國小菜, 可以當開胃菜又可以夾肉食, 可以無限REFILL架。 加$68升級會有多幾款再高質D既食材, 有羊架, 加拿大3A雪花牛等等, 因為想食羊架同雪花牛, 所以我地都UPGRADE左~升級推介法式羊架大大隻又厚肉, 中意佢橫切左好似開左邊咁, 令到燒既時候易熟D又容易D控制, 羊香又唔酥!加拿大PRIME雪花牛油脂分佈好靚, 燒兩燒油香迫出非常豐富, 入口嫩滑十分有牛香, 記住叫個生菜夾住黎食, 中和番個油膩感, 唔會有食濟既感覺。帶子白雪雪既帶子, 生既時間夾落去滑嘟嘟既, 燒到熟既時便咬落會食到帶子肉一絲絲既口感, 彈牙而且帶子香味好出。紅炆牛勒骨依個湯頭超濃郁, 牛勒骨炆到淋哂入哂味, 同時湯亦有牛骨既味道, 入面有舊好大舊既白蘿蔔絕對係重點之一, 超入味又甜又淋又冇渣!!牛類牛舌厚薄適中,
升級推介
法式羊架
加拿大PRIME雪花牛
帶子
紅炆牛勒骨
牛類
牛舌
厚薄適中, 口感爽彈。
牛仔骨
牛味濃郁有咬口。!
豬類
辣汁五花腩
唔會醃得過咸, 帶微微辣味, 燒到焦焦地脆脆地好惹味, 如果可以再辣D更好~
湯類
人參雞湯
滾熱辣既湯~ 人參味唔算好出但就十分清甜, 而且唔會好油膩, 食完咁多肉飲啖湯清甜既湯落肚感覺幾舒服。
仲有好多好多野我地今次係冇食到, 好似海鮮呀, 飯呀, 煎餅呀咁, 不過真係淨係食燒肉都勁飽回哂本, 唯有下回再戰