2021-04-10
近一年已經好耐冇去過堂食飲茶啦。 好唔容易可以食晏去飲茶, 今日黎到長沙灣既馬師傅。 之前係附近返工既朋友都介紹過, 終於可以黎見識下。佢係傳統酒樓既風格。 入到去又唔係好老舊既個種。 起碼佢既杯碟茶具都好新淨, 唔會又崩爛或好多茶跡,已經好有好感。佢既點心都有好多款, 而且價錢好大眾化。 蝦餃, 燒賣, 金錢肚, 牛百葉, 腐皮卷, 雞扎, 雖然都係普通野, 但每樣都幾大件,2個人食都覺得飽。最正係蝦餃,燒賣既蝦都好新鮮, 咬落唔會好實心。 好明顯食到蝦同肉味。金錢肚同牛百葉唔會太濃味。 質地唔會好怪。 因為而家lee種內臟點心, 出面酒樓真係個汁超濃, 會令人食唔到係咩味,而佢最正係,個或唔會收埋芋頭或蘿蔔黎呃人, 真係傳統風格。腐皮卷好特別, 佢既涵料唔係特別多, 但都幾大粒。口感同平時食開既好明顯有分別。 幾好味。雞扎真係最普通不過, 但打開既驚喜, 係佢既雞肉竟然冇連住皮或者肥膏。 lee份心思令人幾意外。後黎,聽到部長同其他食客講, 原來佢地既點心係每朝師傅自己新鮮做既,就真係覺得好難得。 難怪食落咁大分別啦。真係真材實料, 果然好食。
佢既點心都有好多款, 而且價錢好大眾化。
真係真材實料, 果然好食。