2018-06-16 323 浏览
好朋友生日,太耐冇見,係openrice search下諗住食啲咩好西慶祝,見到呢間台式料理,評價同menu都睇落唔錯,問下好朋友想唔想食,知佢中意食台灣菜,相信都會話好。結果不出所料,佢都未試過呢間餐廳,就約定左去食。當晚,我book左1930兩位,沿住條樓梯直接上樓就到,眼見好多枱都有客,應該唔會差得去邊!真係好好服務,野食有水準,款式幾特別,係出面好難食到。一個字:讚!我地揀左自選四道風味菜呢個set,揀四樣餸:三杯雞、脆皮大腸、阿里山桂竹筍、蚵仔煎。三杯雞,味道冇想像中咁咸,食完唔會覺得口渴,啲雞件都算多。脆皮大腸,睇就覺得份量少,但食落係夠,食得多油膩,唔會想再食,炸得幾爽口,冇咩油分,食落啱啱好。阿里山桂竹筍,係我地最中意既菜,竹荀話難煮又唔係,但都要浸得耐先炒先好食,同係市面上都幾難買到好既竹荀,一見到有呢味餸就揀左。食落好爽口,煮得又唔係好淋,幾有口感,同個汁配搭得幾好,真係好耐冇食竹荀,一食就食唔停口!蚵仔煎,就算係去出面茶餐廳都有得叫既餸,可能會覺得普遍,點解要係呢道食,但係正所謂愈普遍就愈有比較性。賣相唔錯,一望落見真係好多蚵仔,用料足,相比茶餐廳唔會係炸麵粉為主

三杯雞,味道冇想像中咁咸,食完唔會覺得口渴,啲雞件都算多。

蚵仔煎,就算係去出面茶餐廳都有得叫既餸,可能會覺得普遍,點解要係呢道食,但係正所謂愈普遍就愈有比較性。賣相唔錯,一望落見真係好多蚵仔,用料足,相比茶餐廳唔會係炸麵粉為主。食落有夠熱,係新鮮炸完,咬落幾脆,配飯一流。

飯,就唔係叫白飯咁普通!係就叫特色啲,就叫左個滷水肉燥飯。個汁唔會落得好多,撈飯食夠哂正,唯獨係肉燥就少左啲。

總結,呢間係我地第一次食,都覺得唔錯。值得推介比身邊朋友,或者同屋企人黎食都啱哂,滿足到老一輩既口味。