2021-09-28
同朋友搵食搵到銅鑼灣Cubus,呢幢大廈一向多餐館選擇,貪過口癮食中菜。一眼睇晒廳座,大紅燈籠高掛得來唔老套俗氣。獲安排坐半卡位,落單要兩客商務套餐後,侍應服務快速開茶又端上佐菜炒豆蝦乾。豆身無炒到好乾好硬,蝦乾醃入味咸咸地又煙韌,小小一碟二人分享點到即止,NICE! 精選保健老火紅蘿蔔冬瓜湯,平價食材但足料夠味唔係淡淡口,無煲到好出肉油份,消暑良品。前菜海蜇頭木耳青瓜伴胡麻茄子好快上到。茄子爽口完全唔會過腍變"霉",配以清新無得輸百搭芝麻醬,唔同平時酸辣涼伴茄子食法。選用海蜇頭無呃人係碎絲,搭配木耳青瓜全碟都咀嚼感十足,非常適合開胃菜!點心拼盤脆皮焗叉燒包拼黑松露帶子餃,兩件都係一口點心,細細口女仔好啱食。迷你雪山叉燒包要趁熱食,皮尚算薄餡又小小爆,一啲唔油膩,蜜甜味剛好。帶子餃外形好似刺身壽司,餃皮都軟綿綿,餡肉半肥瘦適中唔張口,整粒有點油重。主菜蘇堤春曉東坡肉,賣相正常又色澤鮮明,每層肉亦分明。外層豬皮油脂唔油冧冧張住口,入口溶化。咬落去每一層肉食到既鬆軟得來本身嘅結實,唔係鞋口硬掘掘,滷到每啖肉有醬油味同時唔會失去肉味,絕對考功夫!另一主菜福建紅糟煮海中蝦,福建紅糟酒香帶少少酸
另一主菜福建紅糟煮海中蝦,福建紅糟酒香帶少少酸辣味,可以將剛剛嘅東坡肉味道散走,搭配米通鬆脆,過癮喔!海中蝦細心切殼離肉,食客輕輕咬開就食到彈牙蝦肉。
主食川辣擔擔麵、嫩雞煨麵輪住出場。雞麵湯較稠身開雞味稍為油重,濃厚味道。麵身較腍,條條分明,搭配湯入口營造到小小掛湯感覺。雞絲肉身正常彈牙,GOOD。擔擔麵嚐湯入口強勁花生麻醬味道,唔辣非常適合食唔到辣嘅朋友仔,但呢碗真係相對少少"漏"。
最最最HAPPY甜品:番薯芝麻湯圓拼牛油果乳酪凍糕。蕃薯軟綿入口即化,糖水甜度爆錶有嗆喉但薑味濃郁有所挽回,芝麻湯圓咬開溢出黑芝麻糊,想食多粒啊添。神奇的事係牛油果乳酪凍糕入口都係滑溜綿香,中和蕃薯糖水重甜味道,唔通係經精心搭配!?
順帶加分位侍應訓練好好高控制上菜時間、換餐具之外,亦有細心留意食客嘅需要。我同朋友兩個人SHARE主食時,可能侍應擔心我哋搞到成枱都係,有細心問我哋仲分開兩碗,讚啊!