2017-06-25
日式串燒同泰式串燒有好大分別,通常都用未經腌過嘅食材,最多都係加啲簡單嘅燒汁,主要就係食材原有嘅鮮味,所以絶不能偷功減料。備長位於銅鑼灣一棟商廈中,至前光顧左同大廈嘅siam28餐廳經理話老闆喺同大廈都開左間日式串燒餐廳,而且大力推介,本人又好有興趣所以就姑且一試。餐廳內簡單嘅座位,一個開放式嘅餐房,7:30pm已有9成入坐率,大部份都係打工仔。放工後黎一邊嘆串燒飲倆杯一邊講吓老闆上司壞話我無份嘅最近餐廳為慶祝週年,所以推出一系列嘅優惠,今晚就係$10件鵝肝多士,雖然$10但一樣肥美,豐富嘅油香配上脆口法包一絶燒汁鰻魚肥美肉厚腩肉露荀,淡淡咸肉香,包住清新露荀唔錯不可不提,每次食日式串燒都會點嘅白鱔,好考功夫,將外皮燒得香脆又要鎖住魚油,鱔肉仲要保持嫩滑我的最愛明太子釀雞翼,覺得味道差少少,如果加添調味可能會更好。安格斯牛柳粒,肉味香唔肥膩,至後仲點咗燒菇,粟米,茄子最後為增添滿足感仲點咗海膽炒飯做得好好飯炒得乾身,口感粒粒分明,而海膽嘅鮮甜更完滿了飯嘅香味墨汁炒烏冬,蒜味十足
燒汁鰻魚肥美肉厚
腩肉露荀,淡淡咸肉香,包住清新露荀唔錯
明太子釀雞翼,覺得味道差少少,如果加添調味可能會更好。
安格斯牛柳粒,肉味香唔肥膩,至後仲點咗燒菇,粟米,茄子
最後為增添滿足感仲點咗海膽炒飯
墨汁炒烏冬,蒜味十足