2022-06-23 2826 浏览
尖沙咀金巴利道一帶好多韓國餐廳, 韓國商店. 今晚一遊, 感覺就似去首爾, 有種“偽旅行”的感覺.一直有聽說過”喜來稀肉”.這家是家韓國有名的烤肉店. 香港的餐廳在金巴利道, 地鋪只是門面. 掛著他們在韓國的餐廳照片和畫像. 有D似傳送門, 一走進好似去左韓國. 沿樓梯走上去餐廳. 韓國人店長招呼我們坐下來, 仲未點菜, 就先上泡菜. 把烤盤加上旦汁,還上左一籃生菜. 吾好睇小呢籃生菜, 用來包住烤好的肉吃, 真係頂呱呱!只係兩個人, 點左(I) 喜來稀肉, (II) 護心肉,(III) 海鮮蔥餅 同(IV)真露.“喜來稀肉”係用招牌醃料醃過的牛肉. 牛肉肥瘦適中, 雪花平均. 比例剛剛好. 烤好用生菜包住, 一口咬下去, 肉香四散.“護心肉”係招牌菜, 佢地有介紹.  “護心肉”是指豬橫隔膜和肝之門的肌肉,一口豬只有400至500克. 稀少珍貴. 依落不油不膩而且帶有嚼勁, 送酒一流.“海鮮蔥餅”有意外驚喜, 粉漿炸得好鬆脆, 而鬆脆中帶咬口. 因為中間有魷魚. 而蔥段令成個餅唔油膩, 仲好香口. 點醬食更惹味.真露係韓國人經常飲的酒, 當然要點. 佢地D杯好得意, 杯底有個韓星樣,

真露係韓國人經常飲的酒, 當然要點. 佢地D杯好得意, 杯底有個韓星樣, 飲起來, 成件事好有韓國文化!!!

最後 , 韓國人店長叫我地去雪柜拿雪條. 我地要左椰子味同蜜瓜味, 兩款都好味.