2019-04-09
小時候覺得漢堡包 = 快餐。長大了才慢慢知道有所謂「刀叉漢堡」,也能在特別是美式餐廳登大雅之堂,成為牛扒以外的Main course 選擇。甚至,有 decent 餐廳可以主打漢堡,別樹一幟。今天機緣巧合和同事來到朗豪坊吃的這家漢堡店,正是其一。放工驅車直接到朗豪坊地庫停車場,電梯直上12樓。每一次都感恩朗豪坊交通方便,打風落雨天熱天冷都完全唔怕。 週二 7:45 左右,有人排隊但好在唔算長龍。有預定更可直接入座。點了一個凱撒沙律打底,正常 - 亦為之後的漢堡解膩。我的主菜是「熱融· 拉可雷特芝士漢堡」。講多無謂,睇相。倒芝士的一下好夠 gimmick。店員也溫馨提示要襯熱、芝士未變硬時食會更香。坦白講芝士 1 分鐘內已經唔再流質,我亦唔覺得「唔香」;但因為佢呢一句,我高速地食,而到我閃電食完芝士後,可能真係有啲 heavy ,我個人都呆呆地。事實上個包入面有漢堡牛肉、一條德國腸(!),同埋一塊炸薯餅(!!),都真係⋯⋯ 好豐富。店員無問「幾成熟」,turn out 8、9成熟,但係都夠 juicy。總體係好味嘅。同事簡單啲食「英國香濃車打芝士牛肉漢堡」,佢話唔錯。真係太膩,跟餐的可樂
點了一個凱撒沙律打底,正常 - 亦為之後的漢堡解膩。
我的主菜是「熱融· 拉可雷特芝士漢堡」。講多無謂,睇相。
同事簡單啲食「英國香濃車打芝士牛肉漢堡」,佢話唔錯。
真係太膩,跟餐的可樂飲完,再要隊杯咖啡。
同事飲都叫個「冰鎮朱古力蛋糕新地」。小小可惜今日無乾冰,做不到特殊冒煙效果,只能碟上。但72度朱古力無欺場,好好好濃的朱古力味。
整體來講,埋單2人 400蚊,好抵食。偶一為之放縱下,都係一番體驗~