2019-06-18
平時去街,西餐食肆都以美式、義式為主導,心血來潮,想食下其他國家的食物,於是揀左呢間葡國菜試下,都有啲驚喜嘅 叫咗幾樣野,葡撻來得最快。左邊原味,右邊咖啡味。講真原味就冇乜特別,同平時食到嘅差唔多。不過咖啡味就好有驚喜,食落個餡好滑,而且好香咖啡味,不過唔苦嘅,好正。如果下次再來的話,我地都會獨孤一味淨係要咖啡味葡撻!呢樣係葡國腸炒免治豬肉伴煎蛋配白飯。唔知係咪正宗葡國菜,但食落好好味。汁係鹹中帶甜的,送飯一流。葡國腸、碎肉粒同埋洋蔥一齊炒,加埋流心蛋,美味的。葡國雞飯的味道夠濃的,不過如果個汁再香 d 就更好了。除左有雞,仲有葡國腸,個人覺得葡國腸的味道幾好。呢個甜品係黃金忌廉軟心多士配 movepick vanilla 雪糕。呢個好正呀。多士外脆內軟,唔知佢點樣整,食落入面係淋淋地的奶油,最正就係佢配埋焦糖醬,多士點焦糖醬勁好食如果多士可以再多 d 就更好了!