2022-06-06
有幾次係荃灣行街,都有經過荃灣廣場,不少食店都轉手或新裝修,今次去4樓睇下,有咩新餐廳,就見到有間台灣菜,名叫 "拌麵" 以為只有麵食,原來餐牌上,幾乎有齊大大小小的台灣美食,就跟朋友決定食佢。 餐牌上除了招牌的各種拌麵,台灣牛肉麵,也有飯類,鍋類,炸物類,以至街頭小食類都有。每樣都唔算貴,主食的價錢平均70至80蚊,小食都係30蚊水平,因此忍唔住叫左好多,而味道比預期更好,估唔到大商場都有抵食又地道的台灣餐廳。 =椒麻手撕雞拌麵 $78=見到門外寫著新出品,平時都喜歡食辣味的拌麵, 有很多雞肉絲,番茄,青瓜等等,用椒麻調味,先食再 清新酸甜的味道,然後陣陣辣味,好彩叫小辣容易入口,最後再有麻味出現,驚喜地有層次感,比想像中滋味,食材又豐富。 =香麻豬手飯 $88=以小鍋形式盆著豬手,每件都大舊,煮得夠淋身入味,肉質嫩口。調味以醬油加麻味以主,味道不會太濃或太淡,跟飯食一流,另有餐湯和日式沙律,感覺抵食又飽足。 =炸大雞排 $46=香脆的外皮,炸粉不厚,比起連鎖店的雞排更厚肉,而雞肉肉質嫩滑,以簡單調味,已經跟台灣的地道小食店很相近,值得一試。 =炸地瓜條 $32=入口甜味的地瓜條,上
=椒麻手撕雞拌麵 $78=
=香麻豬手飯 $88=
=炸大雞排 $46=
=炸地瓜條 $32=
入口甜味的地瓜條,上菜已經聞到香氣,炸得很脆,粗薯條口感滿足,份量超多,推介!
=香煎蔥抓餅 $30=
另一個喜愛的地道台灣小食就有蔥抓餅,在香港不算很多食店煎得好,而今次都比想像好吃,不會太厚粉,煎得脆邊,香蔥和調味都剛好,不會油膩,又不會太乾身,是台灣的味道!