2020-12-04
<< Thursday Couple 為食記👣😋>>今日旺角收工同男朋友未肚餓,所以諗住行吓街,買杯嘢飲下。去到旺中,講真呢度好多手搖飲品店🤩但係我哋就比呢間叫nuttea嘅吸引咗,因為佢嘅裝修好靚,擺設都好靚,有好多堅果樽仔show 左喺店外,一睇就知佢哋主打係用堅果去做佢哋嘅主要食材,仲有幾隻豬仔好可愛!我超級鍾意🤣🥰見到個Menu,知道佢哋係主張素食同健康感覺,同一般嘅手搖飲品店好唔同,佢哋用了料都好似好Fresh! ☺️🤩我同男朋友一人叫咗一杯,我就叫咗杯熱嘅芋頭堅果奶,佢呢就叫咗杯葡萄奶蓋茶。一嚟到呢兩杯嘢飲呢都好吸引,因為個葡萄茶上面個奶蓋,好濃厚,同埋比較結身,店員都會同講話上面奶蓋要可能用個羹仔食左少少先,或者整個窿仔先會飲到下面嘅葡萄茶。我知道佢哋嘅奶蓋都唔係用牛奶整,係用堅果奶整,所以佢嘅Hazelnut 味好重, 好似食緊Nutella cream 咁樣,但就冇咁甜,但係就好濃厚一層cream ,當甜品食咁。🥰🥰佢哋都俾咗一隻好似鏟仔咁樣嘅匙羹俾食啲奶蓋。好可愛🥰🥰😋跟住到下面嘅葡萄茶,比較係香香淡淡嘅,茶嘅香味,咁就配返個奶蓋好ma
佢哋都俾咗一隻好似鏟仔咁樣嘅匙羹俾食啲奶蓋。好可愛🥰🥰😋
跟住到下面嘅葡萄茶,比較係香香淡淡嘅,茶嘅香味,咁就配返個奶蓋好match,解啲膩,咁你會feel到真係提子嘅汁唔係嗰啲嘅糖漿咁,成件事就真係覺得好健康,同埋用原材料!成件事好新鮮🥰
之後佢杯熱嘅芋頭堅果奶,因為嗰日真係太凍啦,所以一飲落去呢系覺得好舒服嘅!🥰個人暖番曬!但係你要注意係比較結身!因為佢始終用左好足料嘅堅果去整,仲加埋我好鍾意食嘅芋頭,所以好有飽肚感,佢質感係好smooth咁,會feel 到小小嘅堅果粒,但係佢芋頭嘅味就冇咁岀,已經搞爛晒㗎啦!應該係佢哋主打健康,所以如果想有返少少甜味,可以嗌全糖,都唔會太甜☺️
咁飲咗兩杯野呢其實都幾飽下,因為佢哋用嘅料真係好足,營養都好多,即刻冇咁凍啦!😛🥰