2017-10-22 344 浏览
今日又黎饺掂食lunch啦!之前都黎过几次,今日先有时间打反篇食评。餐厅算大,午餐黎都容易揾到位既,但有时放工经过就好多人,有唔少系旅客。门口有招牌写住蔡澜都黎过食枱上有唔同既酱料俾你点饺食,有青瓜酱、芝麻酱、辣酱、醋等,好多款。而最吸引我既就系呢樽淹酸萝卜,超正!萝卜淹到好入味,酸酸的,好开胃!仲要任食架!麻辣松花皮蛋唔算好辣,但有麻既感觉。皮蛋中间流流地,点埋酱汁食唔错!香煎芝士饺好脆口,饺子胀卜卜!咬开入面系融晒既芝士!猪肉调味刚好,唔会好咸或唔够味,粟米好甜。估唔到芝士同猪肉同粟米又几夹㖞。叫左两个松茸汤饺,每个都跟一碗状元九鼎汤。呢个汤用粉葛、侧鱼、鲮鱼、陈皮、红萝卜等煲成。望落去个汤奶白,睇得出用左好多材料。无味精,盐都无落既,有需要可以自己加。饮落好清甜,对于我黎讲,唔洗再加调味都好足够!第一次听松茸系睇蜡笔小新果时,哈哈🤣只知道佢系一种几贵既食材,小新一家好珍惜佢。系餐厅入面有块板介绍松茸先知佢甘健康,对人身体好好!所以我地就叫佢个松茸饺试下啦!龙凤双勺饺皮薄馅靓,晶莹剔透,大大只。猪肉入面有松茸同黑松露。咬开好香黑松露味!黑松露系底部,都唔少,食落好正!超香!松茸猪肉

麻辣松花皮蛋
唔算好辣,但有麻既感觉。皮蛋中间流流地,点埋酱汁食唔错!

香煎芝士饺
好脆口,饺子胀卜卜!
香煎软心芝士饺

叫左两个松茸汤饺,每个都跟一碗状元九鼎汤。

饮落好清甜,对于我黎讲,唔洗再加调味都好足够!

状元九鼎汤

龙凤双勺饺
皮薄馅靓,晶莹剔透,大大只。猪肉入面有松茸同黑松露。
龙凤松茸双灼饺

咬开好香黑松露味!黑松露系底部,都唔少,食落好正!超香!

松茸猪肉饺
味道较龙凤饺少左阵松露香味,但一样好足料。
至尊松茸猪肉饺

因为松茸无物味,所以会跟一碟松茸酱,感觉好似xo酱甘,咸咸地,几好味!

啡啡地果啲就系松茸啦!一只入面都几多!

山楂雪梨水
山楂味较雪梨味重,唔算好甜,好肯定无加糖,有淡淡既雪梨甜味,感觉好健康!

自制山楂雪梨水

呢度既饺子皮薄馅靓,每只都胀卜卜,材料好足!一定要试下佢地个松茸饺!食物唔会落好多既调味,好能食到食材既鲜味!
香煎软心芝士饺
状元九鼎汤