2011-01-31 41 浏览
今时今日做饮食业,真系要各出奇谋,连面包店都唔例外!我出开湾仔,顺便揾吓呢间新开嘅 ROCCA Bakery ,买定星期日早餐。睇到 Openrice 附有个地图,系庄士敦道,转入机利臣街;我沿住庄士敦道行,到福临门对面,正是所在位置!师傅以健康及特色作概念,做出不少心思之作!一入去单看西饼及蛋糕卖相,已经知道。西饼由 $16 起,多种款式,琳瑯满目!令我停下脚步望一望。店员(可能系老板娘) 话我知,师傅有好多搅作!除咗西饼、蛋糕、面包之外,仲有自家曲奇饼及樽装迷你面包棒。挞类、酥皮包类有热炉保温。虽然面包款式不多,有些比较有特色:绿茶红豆、肉桂卷、黑芝麻软心、肉松包....$6.5 起,亦有两个装 $15 杂锦包。我见到有大大个健康包,外型特别!于是买咗两个。亚麻籽水泡 $12属于袋装法包类,可放 7 日;店员话每日卖剩嘅面包都会掉,所以无 expiry date label。成个环形,既特别又够大。两个人份量,平均每人 $6 价钱合理! 面包混入亚麻籽及提子干,增加口感!面头洒满黑色小种子,一切开,跌到通碟都系!个包咸咸地几健康!不过叮完之后,依然硬咗些少!南瓜籽麦包 $14同属袋
今时今日做饮食业,真系要各出奇谋,连面包店都唔例外!

呢间新开嘅 ROCCA Bakery

师傅以健康及特色作概念,做出不少心思之作!

我见到有大大个健康包,外型特别!于是买咗两个。

亚麻籽水泡 $12
亚麻籽水泡
成个环形,既特别又够大。
面包混入亚麻籽及提子干,增加口感!
南瓜籽麦包 $14
同属袋装法包类,可放 7 日;呢个包带点软身,混入一些南瓜籽,面头洒满麦皮,咸咸地,面包密度高,食四份之一都够!
南瓜籽麦包
混入一些南瓜籽,面头洒满麦皮
樽装迷你面包棒有好几款,芝士味、海苔味、黑椒味,可试食!

试食芝士棒:加入芝士粒,咸咸地、几好味!口感系硬面包条,与食饼唔同感觉!

海苔棒 $18
一樽大约 17 条,好似男人手指 size ,一打开盖,已经好香,海苔味更惹味!
海苔棒
2011-01-30
外卖自取
$22 (早餐)
呢间新开嘅 ROCCA Bakery
南瓜籽麦包
亚麻籽水泡
混入一些南瓜籽,面头洒满麦皮
海苔棒
成个环形,既特别又够大。
面包混入亚麻籽及提子干,增加口感!