2022-02-26
之前農曆新年食多左,聽朋友講觀塘有間有營食肆唔錯,就決定去食下。餐廳環境好繽紛,令人心情豁然開朗。我點左個健康沙律配慢煮雞胸,見到餐廳有冰滴咖啡,就點咗黎試吓。朋友就點咗個豪華美式All Day Breakfast, 以及日本抹茶鮮奶咖啡。冰極咖啡用玻璃樽裝住,個樽設計好靚,咖啡味香濃,係唔錯嘅冰極咖啡。至於日本抹茶鮮奶咖啡,綠茶味非常濃郁,而且冇落糖,非常健康。健康沙律有沙律菜、車厘茄、青瓜、藍莓、大啡菇、蛋配慢煮雞胸,所有蔬果都好新鮮,而且切嘅size啱啱好,適合入口。大啡菇暖暖地又略帶牛油香,隻蛋煎得金黃,食落唔會好油。慢煮雞胸火候控制得非常好,可以鎖住肉汁,成功保留食物嘅原汁原味。沙律醋酸酸地,加落去一齊食好開胃。至於豪華美式All Day Breakfast就有車厘茄、大啡菇、黑松露炒蛋、煙肉、腸、自製薯角、藍莓、沙律菜、牛油果、車打芝士、牛角包、黑毛豬以及黑松露蝦,黑松露炒蛋非常香滑,而且落左好多黑松露,自製薯角炸得非常香口。牛角包係廚房即時製作以及焗,等左十幾分鐘,新鮮出爐熱辣辣,咬落外脆內軟,非常高質。總括而言,餐廳食材新鮮,製作認真,而且營養均衡,不愧為營食肆。