2025-06-09
又到左happy Friday, 今次去左駱駝漆搵食。朋友帶左我去第三座6樓嘅一間cafe,叫做Day one cafe,令我諗起一套叫one day 嘅浪漫電影。餐廳環境行簡約工業風,坐得好舒服,啱晒情侶或者朋友聚會。餐牌見到有好多健康之選,岩晒做gym想keep fit嘅人士,而且只需加$38就可以轉套餐。咁抵,我地當然加左啦。是日餐湯係濃郁嘅蕃茄湯,每一啖都有蕃茄嘅鮮甜,仲有淡淡嘅奶油味,層次非常豐富。另外加個煙三文魚,三文魚嘅油香唔膩,仲有少少煙熏味,正呀!主菜叫咗高蛋白質營養餐同明太子松葉蟹肉扁意粉。高蛋白質營養餐有雞胸肉同螺絲粉,配生菜同埋蕃茄仔,再加上沙律醋,味道一啲唔寡。雞胸肉食落算滑,醋汁唔會太酸,配埋沙律菜,非常清新,仲足足有成30 gram嘅蛋白質!至於明太子松葉蟹肉扁意粉,蟹肉都非常多,濃郁嘅明太子加上松葉蟹嘅鹹香,層次豐富。醬汁唔會太鹹,令人一啖接一啖。飲品方面,揀咗凍朱古力同埋抹茶鮮奶。朱古力味道濃郁,入口細滑。抹茶鮮奶入口唔苦,茶味同奶味配搭均勻,淡淡的茶香同細滑嘅奶味好match!
另外加個煙三文魚,三文魚嘅油香唔膩,仲有少少煙熏味,正呀!
主菜叫咗高蛋白質營養餐同明太子松葉蟹肉扁意粉。