2019-12-07 274 浏览
之前已經有留意到台灣鼎王來港開分店,加上朋友話試過個酸菜湯好正,今日經過就試試了。.一入去已經感受到好親切的台灣式熱情服務。😳裝修和制服好中國風,充滿古典味,環境雅緻,座位舒適。加上桃茶,用在火鍋解膩別有一番風味。.點菜用iPad,好方便。我們點了出名的麻辣及酸菜白肉鍋,可以任加湯、飯、豆腐和鴨血。鴨血和豆腐是配麻辣湯底,湯底很濃郁,有中藥成份,不會太油膩。鴨血是超級好味✨,唔似一般鴨血,有口感而且唔易散開,由於本新已經調好味,好入味!不會說岩岩加就無味;豆腐如是,不過個人最愛鴨血,香港一般其他地方真係食唔到。至於酸菜湯底,有蕃茄🍅調味,唔會好酸,酸中帶甜,我們直頭當湯咁飲,好好味。✨其實一開始聽到湯底要每人收費$68都覺得貴,但可享受到兩個湯底,又可無限加咁高質的配料和湯,都覺得價錢好合理。.鼎王的醬料選擇不多,不過秘製的麻辣沾醬很香,應該有加醋,加上蔥和本新麻辣湯底已經很夠味。.配料方面點了特級牛肉、豬腩肉。紋理都幾靚,肉味香濃。黃金魚蛋外貌普通,但食落口意想不到好足料,而且大大粒好彈牙。至於一品蟹滑膏,又是十分足料,而且非常鮮味,推薦一試!.同埋服務真的超班,每個員工都會鞠躬講解

配料方面點了特級牛肉、豬腩肉。紋理都幾靚,肉味香濃。
至於一品蟹滑膏,又是十分足料,而且非常鮮味,推薦一試!

同埋服務真的超班,每個員工都會鞠躬講解,超級主動加鴨血豆腐,蟹滑都會幫手落,雖然用餐時間只有90分鐘,但我們下午去唔太多人,last order了都坐到好耐,無趕人走。整體而言很滿足,是個愉快的用餐體驗。😋