2013-04-04 64 浏览
今日加班晚了,不想回到家才吃飯,所以出了尖沙咀找吃的,由於大部份餐廳10左右開始收工,我又不想喺尖沙咀吃茶記,所以見倒呢間平時想試既泰菜店就入去了!點了一個細鍋冬蔭功﹑一份燒豬頸肉﹑一客酥皮焗青咖哩牛肉,再點一份蒜容包同油酥餅送咖哩,本來想點埋芒果糯米飯,但怕太飽,所以制止左!先上冬蔭功 ($88),果真細鍋,好像得兩三碗咁,有一隻蝦,其他大部份係香料芫茜嗰啲咁,蝦算彈牙,不是梅腍腍的,湯味道正宗,酸酸辣辣,唔錯既。跟住就上至愛燒豬頸肉 ($78),佢個賣相唔錯,食落有點像我喺夜市 Asiatique foodcourt 既小店味道,但不會燒得太乾,好香口,跟豬頸肉既辣汁讓我想起泰國友人給我買既醬汁,好夾,但嫌給得太少,好快就點完咁!最後上酥皮焗青咖哩牛 ($138) 及兩份蒜蓉包 ($40) 及油酥餅 ($40/$50?) ,本來覺得自己蠢左,已有酥皮,唔應該再點油酥餅,但這個油酥餅又幾好味喎,好香,雖然我地唔哂要打包,但第二日翻熱食都好好味!講番個咖哩,色水唔像青咖哩,偏黃,但味道對味,少少辣,牛肉仲有少少肉味,沒有用梳打粉喪醃,仲好好咬,唔錯。至於蒜蓉包,只有一邊有牛油同蒜蓉,另

最後上酥皮焗青咖哩牛 ($138) 及兩份蒜蓉包 ($40) 及油酥餅 ($40/$50?) ,本來覺得自己蠢左,已有酥皮,唔應該再點油酥餅,但這個油酥餅又幾好味喎,好香,雖然我地唔哂要打包,但第二日翻熱食都好好味!講番個咖哩,色水唔像青咖哩,偏黃,但味道對味,少少辣,牛肉仲有少少肉味,沒有用梳打粉喪醃,仲好好咬,唔錯。至於蒜蓉包,只有一邊有牛油同蒜蓉,另一邊冇的... 望落去有點像隔夜麵包,猶好味道不錯!

整體而言,餐廳都好泰既,侍應全部泰國人,又有泰國生啤 (Chang),係價錢偏貴囉!上述價錢仲要加一,埋單 HK$423,不過平日好少喺尖沙咀見倒正宗泰菜咁,試下無妨囉!
2013-04-02