2022-07-04 681 浏览
颱風後嘅放假日,諗緊去邊度嘅時候,突然間醒起湯怡開咗一間蛋糕店喺南豐紗廠,一直好想去,加上從來都無去過紗廠。食過早餐就出發☀️唔知係咪因為假日,所以紗廠好熱鬧。除咗人,仲有好多動物🦮😍嚟到先知,原來南豐紗廠係寵物友善,好似去咗狗展😂好多狗仔係中庭,紗廠除咗日用品、食材嘅裸買店,仲有寵物零食嘅裸買店!!!!!!好鍾意行裸買店嘅我,即使無寵物都入去湊熱鬧😝見到啲貓貓狗狗都行得好開心😆上到2樓,就即刻見到間蛋糕店😍就係電梯口旁邊🍰今日有原味、抹茶同柚子,仲有朱古力咖啡慕絲蛋糕。買咗一件原味 Basque Burnt Cheesecake ($58)。店舖內無位置食嘢,只有外買。但紗廠一樓有一個戶外空間,有枱櫈,可以休息同食嘢。蛋糕口感好鬆軟,好順滑,入口即溶。味道唔會太甜,芝士味好香😋蛋糕偏向輕身,唔會似紐約芝士蛋糕咁實,咁膩。好鍾意佢個包裝,包裝紙係包到底,唔似其他餅店,只係包蛋糕旁邊,所以開黎食嘅時候好方便又乾淨👍🏻個人黎講,偏向鍾意食焗嘅蛋糕,比如焗芝士蛋糕、布朗尼、牛油蛋糕之類🍰所以哩個芝士蛋糕完全係我口味😆推薦大家黎試下👍🏻雖然價錢略高,但味道絕對唔會令你失望👍🏻南豐紗廠好值得嚟行下
食過早餐就出發☀️

唔知係咪因為假日,所以紗廠好熱鬧。

上到2樓,就即刻見到間蛋糕店😍
就係電梯口旁邊🍰
今日有原味、抹茶同柚子,仲有朱古力咖啡慕絲蛋糕。

蛋糕偏向輕身,唔會似紐約芝士蛋糕咁實,咁膩。
所以哩個芝士蛋糕完全係我口味😆
推薦大家黎試下👍🏻
雖然價錢略高,但味道絕對唔會令你失望👍🏻

南豐紗廠好值得嚟行下,有好多唔同類型嘅店舖同食肆。
今日有《耍廢市集》,唔知道係咪每日都有市場呢。
紗廠有少少似放大版嘅中環街市,什至更多嘢睇。
但如果怕狗嘅人,可能要揀平日黎😆
2022-07-03
外卖自取