2023-08-11 49 浏览
W burger 一直放在我美食bucket list里,因为唔近自己嘅生活圈,所以一直未有机会去试。最近,得知这店快将结业,特意约左朋友放工后去,果然没有令我失望。W burger 是一间位于九龙城嘅地区街坊小店,有多款特色汉堡包,其中以黯然销魂菠萝汉堡包🍔极具香港特色。每一层都食得出店主嘅诚意。这里就让我解构一下:1. 汉堡包,是烘底菠萝包,面包香脆而包面脆皮唔会散开。面包是由店主的家族面包舖每日新鲜制作,位于同区,名为W Bakery。相信因为这原因,面包有品质保证。👍🏻2. 半熟煎蛋,煎蛋系煎得刚刚好,蛋黄半凝固,咬落去唔会流晒出嚟,所以唔会食到成咀都系。这个生熟程度做到恰到好处,系我喜欢嘅程度,好味道之余,食嘅时候可以保持仪态,唔会失礼。🤗3. 义烧,系主角,亦都系成个汉堡包嘅灵魂。义烧是店主自家制, 味道香甜,口感软腍,真系好好味,比好多烧味舖都整得好食😋这小店真是性价比超高,每款汉堡包都可以+$28升级做套餐,包括有小食及饮品。

黯然销魂汉堡包
2023-07-26