2018-12-30 36 浏览
今日去廖孖記幫老媽子買腐乳,見到旁邊有一間日式拉麵,又未食晏,就同朋友入去試下。安排坐在bar枱,可以看到師傅整麵的過程坊間的拉麵大都以豬骨湯底做賣點,呢間就以白雞湯,湯底比豬骨清,但不失香味,對比有時太濃味的拉面,呢間的雞白湯其實又好唔錯。麵質亦爽口彈牙,吸了雞白湯的香味,清新中亦不失日式拉麵的口感。今日同時亦order了兩款小食,低溫慢煮日本赤雞和燒雞泡魚乾,日本赤雞意外地好有雞味,口感稔稔的,配住個拉麵食,感覺不錯。至於個雞泡魚乾,非常香,雖然話係魚乾,但咬落有魚油香味,我非常推介的一款小食。呢間日式拉麵水準我會話係好好,但地點可能不是平時行街shopping會行過的地方,但如你喜歡試一點不一樣的日式拉麵,絕對值得行多兩步,一定不會令你失望

安排坐在bar枱,可以看到師傅整麵的過程