今日去黃埔行街,發現咗一間主打古早味蛋糕既小店。之前喺屯門食過第二間古早味蛋糕覺得平平無奇,所以都冇咩期望,但老闆見我係門口周圍望,就好熱情咁介紹曬每款蛋糕比我,仲比左幾份唔同口味既蛋糕我試,真心覺得味道相當唔錯,最後我就買左佢地最招牌既柚子同芝士肉鬆返去!屋企人都大讚好味!芝士肉鬆:我最鍾意就係芝士肉鬆口味,外脆內軟,芝士同肉鬆嘅配搭好有默契,食落充滿咸香,超級好味,而且賣相都係一流。柚子:蛋糕入面真係有一粒粒既日本柚子皮,經烘乾過後更加香氣逼人,配合台灣龍眼蜜等等既食材,蛋糕香軟之餘,仲有誘人既柚子清香,食落係好舒服嘅感覺,感覺到柚子同蛋糕二合為一,互相搭配,非常出色。-朱古力:食朱古力口味嘅時候會諗起心太軟,口感外脆內軟。師傅係沿用香格里拉酒店既做法,用熱力逼爆可可粉,令到朱古力更加濃郁,但係又唔會過甜,唔會有太甜膩既感覺。係我暫時食過最好食嘅朱古力古早味蛋糕。呢三款口味嘅共通點,就係蛋糕嘅口感非常香、軟,而且有淡淡蛋香,令人住一口接一口。雖然價錢一定唔係最平,但係完全感覺到餐廳既用心,對食材嘅執着,味道亦都有驚喜。雖然我唔係住紅磡區,但之後我應該都會特登過嚟紅磡買🥳

芝士肉鬆:

柚子: