2009-03-04 381 浏览
今晚去左第尾牛扒食飯 , 已經係第2次光顧了 !呢間餐廳既裝潢比較似80's既感覺 , 大部份都係卡座 , 都幾舒服 是日晚餐 $68我地一坐底 , 野食都未叫 , 侍應即刻擺底左2個餐包+牛油可能佢覺得我地一定係叫set dinner呱 友人 : 西冷牛扒+黑椒汁我 : 肉眼扒+黑椒汁餐湯1分鐘內送到 我飲羅宋湯 , 個湯好足料好多菜 , 而且睇得出煲左好耐 (因為有d菜已經融融地)令我驚訝既係 , 湯入面竟然右左好多蒜頭碎 , 我估應該係用鑊爆香過既估唔到呢d蒜頭碎 , 竟然令到個湯變得好香 !! 2份扒餐 , 等左10-15分鐘左右有得食 !好香好香呀 ! 用鐵板盛上 , 送上桌既時候仲聽到d "si le sa la"既聲 !(即係d黑椒汁倒上鐵板時會發出果d聲 )不過....我地突然醒起 , 個侍應落單時 , 冇問我地要幾多成熟 ?? 西冷牛扒 : 好似平板咁既一塊野 , 但都幾大塊下 , d肉比較實d , 好有口感肉眼扒 : size比西冷牛扒小一點 , d肉比較林 , 易咀嚼伴碟 : 小量薯條同雜豆粒粒 , 撈埋黑椒汁 , 好惹味 !其實2碟扒既味道好似差唔多d黑椒汁
今晚去左第尾牛扒食飯 , 已經係第2次光顧了 !

是日晚餐 $68
可能佢覺得我地一定係叫set dinner呱

友人 : 西冷牛扒+黑椒汁
我 : 肉眼扒+黑椒汁

餐湯1分鐘內送到

我飲羅宋湯 , 個湯好足料
好多菜 , 而且睇得出煲左好耐 (因為有d菜已經融融地)
估唔到呢d蒜頭碎 , 竟然令到個湯變得好香 !!

2份扒餐 , 等左10-15分鐘左右有得食 !
好香好香呀 !
(即係d黑椒汁倒上鐵板時會發出果d聲

其實2碟扒既味道好似差唔多
d黑椒汁 , 食得出唔係椰琳閣果d貨色 , 有少少甜甜地又辣辣地 , 好正 !
侍應既服務唔算好 , 收野收得好快手 , 好似澳洲牛奶公司果類態度
(不過呢間好好多 , 起碼唔會勁講粗口 , 就算傾偈都只係細細聲)

餐茶要左凍0茶 , 味道普通 , 但比較細杯 (金鳳果種)

第尾同金鳳 .... 我會選擇第尾