2022-05-16
難得疫情緩和, 可以開返晩市, 終於約到個好姊妹出黎食下好西佢係灣仔返工, 為左可以更快見到佢我約左佢就係灣仔搵間好西食下黎到LA CREPERIE ( 夜晚既灣仔真係好靜……) 係上樓既入到去個環境唔錯, 有外國既小品餐館味道佢係每一道菜都會加CREPE 做底,由於即叫即整成間餐廳都充滿住一陣陣CREPE 既味道 坐低左當然要摸下杯底,老細推介APPLE CIDERS有DRY 同SWEET 揀 個人鐘意DRY (高D ALCO%)朋友就鐘意SWEET (廢=.=) Homemade Brittany Fish Soup之後就黎個頭盤, 個魚湯私心推介真係超超超好味,開頭我都幾怕會魚腥味, 佢冇之餘仲係好鬼濃既鮮味加埋D Croutons and Cheese(呢個真心想ENCORE)Goat Cheese Salad - $138Pan fried goat cheese & fresh goat cheese, honey smoked ham, cherry tomatoes, walnuts, salad份量超大,2個女仔根本食唔哂。咸CREPE Galettes - made
終於約到個好姊妹出黎食下好西
佢係灣仔返工,
為左可以更快見到佢我約左佢就係灣仔搵間好西食下
入到去個環境唔錯, 有外國既小品餐館味道
坐低左當然要摸下杯底,老細推介APPLE CIDERS
朋友就鐘意SWEET (廢=.=)
Homemade Brittany Fish Soup
之後就黎個頭盤, 個魚湯私心推介真係超超超好味,
開頭我都幾怕會魚腥味, 佢冇之餘仲係好鬼濃既鮮味
Goat Cheese Salad - $138
份量超大,2個女仔根本食唔哂。
咸CREPE Galettes - made with Buckwheat flour 會比較煙韌
▫La Marin - $162
Pan fried scallops, mushrooms, diced bacon, creamy white wine sauce.
好欣賞,因為夠哂Creamy,煎得岩岩好既SCALLOPS,Bacon 又夠香
最後用2款DESSERT 做結尾,都係有CREPE 係底
有成十幾款,一定有你鐘意既配撘,一定夠哂滿足
我地揀左
▪️La Defi - $88
Caramel ice cream, caramelized bananas, salted butter caramel
▫️La Sexy Suzette $118
Mango sorbet, homemade lemon cream, flamed with Cointreau
兩個都唔錯! 鍾意食甜既朋友一個人食哂成個
後者仲有酒既成份 再加埋個flamed EFFECT
打咭呃LIKE一流呀!