2018-03-05 39 浏览
今日早收工跟住去左Time Square行街,行完餓餓地就去左對面鵝頸橋附近食打爐;尼間火鍋放題新開張無幾耐,餐廳佈局以卡位為主,座位寬闊舒服,尼度有三間獨位房間,兩間細房可位8至10人,或者打通做一間大房,另一間大房方方正正坐到最多20人,啱晒一班朋友慶祝生日gathering。火煱放題有兩款選擇,一款海鮮$368,另一款$288,我地揀左海鮮放題,因為火煱湯底選擇多,有成十幾款選擇,仲有一大盆海鮮,而湯底我就試左豬肚胡椒湯,未開始放火煱料我已經急不及待先食下豬肚飲下d湯,湯底濃郁,剩飲個湯已經覺得好好味。未曾點火煱配料店員已經上左兩碟前菜、響鈴、炸魚皮同埋海鮮盆,響鈴同炸魚皮既size比一般既大好多,而香脆程度亦比一般既香脆更多。第一時間落海鮮配料,店員好細心敢提我地海鮮唔需要放太耐,以免海鮮變得韌;海鮮盆有鮑魚、蝦、帶子、蚌等,海鮮味道鮮甜彈牙,果然係唔需要放多過一分鐘。每人限量既仲有安格斯肥牛,牛放落鍋十多秒食得,肉質非常嫩滑, 可惜只兩個人只有一碟;手工丸同餃亦非常好味;另外火鍋配料亦有好多選擇,仲有平時第二度少有既牛骨隨同埋花膠,我個人就最喜歡滑牛同羊肉,肉質同樣嫩滑。當食

當食定火煱好飽之際店員話比我地知原來仲有甜品,每人一個朱古力心太軟,完全估唔到火煱店有甜品店水準既心太軟,真係飽都覺得好食。

火煱放題包果汁汽水任飲,尼度仲有免費wifi,真貼心;餐廳而家新開張仲有八五折優惠,埋單每人只係$350左右,響銅鑼灣區離講的確唔錯。