2019-08-19 41 浏览
琴日帶個日本朋友去尖沙咀購物, 打算去星光大道前先醫下肚仔! 想帶佢食香港地道啲既美食.  行到近尖東位置, 醒起有間打冷都有幾多朋友推介, 擇日不如撞日, 就入去一試.  行左成日街我地都幾肚餓,兩個人叫左四餸一個湯飯. 首先嚟既係黃金鮮魷魚呢樣其實係幾驚喜, 炸得脆炸得靚,無多餘油份,豐富既咸蛋黃包住魷魚, 唔係得兩個人食真係想叫多一碟呀!跟住上就係滷水拼盤我地叫左(細)碟, 但比想像中大碟同都幾足料, 有鵝腸,鴨肉,墨魚,豬腸,紅腸,腩肉,生腸,大豆芽,豆腐等. 滷味十足, 有大排檔風味!接住涼瓜排骨煲好耐無食呢味菜, 涼瓜炆得淋淋的, 排骨半肥瘦恰到好處, 酸菜伴湯底, 不錯不錯! 潮州蠔仔粥都到埋原來都好大碗下, 蠔仔好脹卜卜, 好鮮味, 都算幾大隻.  粥底唔知係米用大地魚乾煲, 超惹味!最後叫左韮花炒蜆肉黎送啤酒啖啖蜆肉加埋炒到好香的韮花, 伴住啤酒慢慢吃. 美味!  朋友都十分滿意能吃到香港地道風味的菜式

行左成日街我地都幾肚餓,兩個人叫左四餸一個湯飯.

首先嚟既係黃金鮮魷魚

跟住上就係滷水拼盤

接住涼瓜排骨煲

潮州蠔仔粥都到埋

最後叫左韮花炒蜆肉黎送啤酒

啖啖蜆肉加埋炒到好香的韮花, 伴住啤酒慢慢吃. 美味!
朋友都十分滿意能吃到香港地道風味的菜式
2019-08-18