2016-03-15
一個人喺銅鑼灣灣仔放工,去咗登龍街度搵嘢食,抬頭望吓個廣告牌,睇到呢間Tiffany藍嘅餐廳就上左去好彩六點幾上到去,都仲有好多位,裝修好有特色,環境都好舒服好乾淨 因為一個人食,所以諗左好耐叫咩,餐牌又好精美,又見到隔離位食嘅嘢,個樣好似樣樣都好好味喎!服務員都好好人,有耐心等我叫我慢慢睇,好有禮貌最後叫咗一個生熟牛河,米紙卷,同熱珍珠奶茶 米紙卷嘅皮係做得比較Q彈,好有彈性,包得好實淨。都幾大條,非常之足料!好乾爽,好清新!佢配左一個醬,係紅色入面有啲花生碎,原來佢係花生醬黎架!配起上來又好夾喎 生熟牛河,有啲人可能唔係咁鍾意食嗰啲配菜,所以呢度好好係分開上嘅,咁你就可以自己決定落幾多同埋個邊d喇!我呢就全部攞晒,撈勻左之後即刻夾返啲辣椒上嚟,因為我只食得小小辣,但又鍾意有啲辣味,係好味d嘅首先個湯好夠濃,加埋啲配料之後仲加香,河粉軟硬度適中,就算冇餸,剩係得河粉同埋湯我都可以食好多,哈哈!生牛肉切得好薄,攪幾攪就變色,變咗色就即刻食啦,好嫩,好香牛肉味!至於熟牛肉係牛腩嚟嘅,相對就比較硬,但味道不錯,其實都唔係細碗架,我成碗食晒!真不錯!
最後叫咗一個生熟牛河,米紙卷,同熱珍珠奶茶
熱珍珠奶茶係半價加嘅,唔知係咪因為熱呢,啲珍珠比平時食開嗰啲林啲嘅,但個奶茶嘅甜度真係校得啱啱好!食完野凍左再飲都唔會過甜!
下次要再黎過,試埋其他食物先!