2018-03-10 503 浏览
作为烤鱼的忠实粉丝,一直都想系屋企附近揾到一间平靓正既烤鱼,希望想食既时候可以即刻就食到。而今日正正就系突然想食既一日,所以就即刻用openrice睇下会屯门元朗区会唔会有啦。但搜寻「烤鱼」出尼既选择并唔多,跟住我就胆粗粗搜寻「鸡煲」,希望碰下运气咁啦。点知真系俾我揾到呢间店名明显系卖饺子既小店有鸡煲烤鱼食㖞!咁就即管尼试下啦。晚上9点尼到店外既时候,我的确有啲却步,因为发现店内只有一位客人食梗野,我同妈妈都有啲犹豫食唔食好,但我地最终都抱住一场尼到既心态入内试下。坐低叫左「特色麻辣烤𫠐鱼」同一份煎冬菇粟米饺子,之后就再慢慢划左$88既肥牛,$38既即炸响铃,$25既生菜,$25既鱼皮同埋2杯自家制菊花茶,2罐可乐。第一样上枱既系「煎冬菇粟米饺子」,睇落去似炸饺子,唔系煎饺,但胜左唔油腻馅靓脆卜卜,系唔错既前菜小食。第二样上枱既系烤鱼,上枱既时候已经十分期待,除左卖相吸引之外,仲系因为系我地等候上菜既期间,店内6张枱已经有4张坐左人,而且全部都是回头客,点解我会知?因为佢地入到尼佢地有人问餐厅既侍应小姐「咦,啲位有冇人订左嫁,我上个星期过尼full晒嫁㖞。」又或者佢地未坐低,侍应小姐就

第二样上枱既系烤鱼,上枱既时候已经十分期待,除左卖相吸引之外,仲系因为系我地等候上菜既期间,店内6张枱已经有4张坐左人,而且全部都是回头客,点解我会知?因为佢地入到尼佢地有人问餐厅既侍应小姐「咦,啲位有冇人订左嫁,我上个星期过尼full晒嫁㖞。」又或者佢地未坐低,侍应小姐就已经知道佢地鸡煲要咩辣,甚至系有人打电话尼留鱼介绍朋友尼食。呢种种小事,都令我对烤鱼既期待感上升。😋😋

而当鱼尼到之后亦当然冇失望啦,唯一唔开心既系自己怕辣,嗌左bb辣之后成餐都觉得唔够辣,但都只系自己问题,冇得怨。🙁 𫠐鱼骨小肉厚,旁边配菜有萝白,云耳仔,大豆芽,海带,莞茜,紫洋葱,超宽薯粉,豆卜,金菇百页(类似啦,唔肯定系咪)。全部配料都同烤鱼既汤底好夹好吸味。屋企人食到条鱼得返鹏骨既时候都仲撩梗锅底既洋葱,豆芽出尼食呀!仲话紫洋葱系有阵出奇既甜味,好食呀!

用烤鱼汤底打边炉既我地对配料既质素都好满意,肥牛虽瘦但一d都唔韧,即炸响铃各花入各眼啦,我就觉得有啲油,但屋企人话新鲜好食热辣辣够脆,就算$38有8旧都唔系求其俾啲街边买个啲林晒既响铃,鱼皮就不过不失,都系来货既质素,但胜在大碟,而生菜就令我妈妈好满意,因为佢对菜既清洁程度好重视既,佢话呢度既菜系干净到佢唔洗执走任何一条要dum既,每条都干干净净。👍🏻👍🏻

而自家制菊花茶就系好似台式饮品咁啤好晒一杯杯既,味道几好,唔太甜有菊花香👍🏻

PS写食评系临时起意,想表达对小店既支持,所以相片都系随意影落既,角度唔太靓仔,见谅🙏🏻

侍应姐姐服务好好,见佢同其他客人既喜好都颇熟悉咁,几有心机做,欣赏👍🏻
冬菇粟米煎饺
特色麻辣烤𫠐鱼