2023-02-04 763 浏览
食過好多次火鍋,食物好得,特別最愛這𥚃的響鈴,每次必叫👍🏻。知道他做埋早餐,今日放假去試吓,老闆娘介紹淮山麵我食,話俾公仔麵健康好多,就試吓,果然好食,再飲佢自家製咖啡,掂呀,跟住有食客話叫這杯飲品係王子咖啡,因為係太子親自製作,所以叫佢做王子咖啡☕️,佢嘅餃子也係必食推介
2022-11-07 664 浏览
這家店從外看不大吸引, 人流亦不多,  但門口招牌介紹湯底是花膠湯(如沒記錯)及餃子面只是$3X挺便宜, 所以想試很久, 今天終於鼓起勇氣進去試試, 點了雙餃面(咖哩薯仔味及粟米冬菇), 咖哩薯仔餃味道像印度咖哩, 喜歡吃咖哩的一定喜歡...好味, 粟米冬菇口感清爽...正, 還點了炸日本蠔餅, 炸得不錯很脆很香口, 美中不足的是蠔的份量不多; 亦點了土匪雞翼, 無可否認這店的炸食物不錯, 雞翼炸得脆脆的, 但欠缺"土匪"應有的味道,  名為炸雞翼會貼切D, 又或加重土匪的醃料加強土匪味道, 就一流了。  會再光顧, 試埋其他餃子

2022-11-03
  • 咖哩薯仔餃子
  • 粟米冬菇餃子
  • 炸蠔餅
2019-10-01 2481 浏览
今天想吃得比較簡單平淡,而且想把自己灌醉,所以就吃得清淡點,我樓下看到有一間聲稱清淡而沒有加味精的水餃店,雖然裏面一個食客也沒有,但我心裏面卻要我進入去。裏面的侍應其實沒有什麼特別的介紹,就是讓我們看這個餐牌就算了。最後我選了一個醉雞上海麵、一個韭菜餃,就成為$66。一開始我心想真的有點小貴啊!食物很快就來到了,大約只需3分鐘左右,來到的時候真的有一點很香濃的味道。賣相簡單,但其實真的不錯!這些當全部都是使用花膠響螺雞湯,而且是沒有加任何的防腐劑以及味精。這個韭菜水餃味道不錯,只不過皮比較厚,希望他能改進一下!另外上海麵其實也不過不失,重要的一點就是他每一碗湯麵上也加了一片花膠上去,真的變得很高貴很高尚。另外這隻醉雞真是令我醉了,我的做法令我想起家了,濃烈的酒香味,加上凍凍的醉雞,真的令我繞梁三日。建議大家不妨來吃一吃吧!

建議大家不妨來吃一吃吧!
2019-10-01
等候时间
3 分钟 (堂食)
2019-07-27 1217 浏览
入到屯門做嘢, 差不多到lunch time,喺屯門區食到一間咁有水準嘅靚湯餃子確實不錯,湯底鮮甜,餃子紮實,充滿餡料,而且餃子皮亦有嚼勁!👍午市時候差不多坐滿人,即係好受街坊歡迎啦!
午市時候差不多坐滿人,即係好受街坊歡迎啦!
2019-06-11 957 浏览
🥟🥟係我嘅至愛😍😍食過咁多間餃子呢間真係良心經營👍👍。餃子皮適中不厚也不簿,而且每一隻餃子大小一致🥟🥟餡料飽滿😍😍值得一提湯底係花膠湯底,仲有花膠配料,仲可配米線或配上海麵,正!😋😋除咗湯餃煎餃都不錯,佢哋餃子口味有幾款可選擇,口味可互相配搭!價錢合理又食得滿足,中午都吸引好多學生去食。除啦餃子店內還有小食推介:雞翼,溏心蛋🥚🥚青瓜🥒🥒等……醉雞同醉豬手都不錯,例外還有自家制五花茶,食完煎餃都不怕熱氣!老闆真係細心👍👍侍應都好 Nice,服務態度好好!👍👍總括嚟講值得一去再去👍👍Yummy 😋😋
🥟🥟係我嘅至愛😍😍
總括嚟講值得一去再去👍👍Yummy 😋😋
2018-11-10 1431 浏览
個人蠻喜歡吃餃子的,對於區內的餃子小店都想一一嚐遍。餃手餃子靚湯一直是我想嘗試的餃子店,可是總是忘記它中午不營業的日子,變了白走一敞,今次第三次來終於有營業了。我最感興趣非三色彩椒豬肉餃莫屬,因為餃子這組合倒是第一次見,另拼基本口味芹菜豬肉餃。餃子湯底採用花膠螺片雞湯為基調,乳白色的湯頭不膩味,個人覺得螺片味較重,雞與花膠味不太突出,沒甚麼膠質。三色彩椒豬肉餃非常特別,三色彩椒配色好看之餘,仍保有本身的爽脆甜度,豬肉內餡肉嫩多汁,嚐得到餃子的鮮甜,不錯的吃。芹菜豬肉餃同樣餃皮厚度恰到好處,不會過厚,雖然芹菜豬肉餃是一般餃子店都可吃到的口味,但這裡芹菜味濃重,豬肉柔嫩,真材實料。可是土匪雞翼令我大失所望,不像我所預期的雞皮烤得香脆,雞皮嚼來軟軟的。即使土匪雞翼灑滿香料,可是不論聞或香均沒有香味,雞肉尚算滑溜。

2018-09-04 1232 浏览
這天百無聊賴又在想午餐吃什麼,在開飯看到附近竟然有一間餃子小店,因為位置算靜區所以平時沒有經過,看到評價還好,價錢又親民特地去試一試。說到餃子不得不提起以前讀書時期在大角咀的餃子店,即包即煮,幾個同學一起去吃的時光,光是在寫這篇食評回想起的味道已令我口水直流,對小店的餃子尤其情有獨鍾。而同是小店的這家亦沒有令我失望,店家主打餃子,款式算齊全,由一般的白菜韮菜餃,到少見的三色椒、咖喱餃等等,唯一美中不足的是沒有素餃,對素食者來說少了一個選擇。餃子可選單拼或雙拼,每碗六隻,因為想試多一點不同你款式,我選了大路的白菜豬肉餃拼少見的三色彩椒豬肉餃。先說白菜豬肉餃,菜和肉的比例大約是七比三,算是標準,太多肉反而會令餃子變得很膩,餡料醃得入味,不會太鹹,配上厚薄適中的餃子皮剛剛好。個人來說不太喜歡太薄的餃子皮,一來吃起來口感不夠好,二來煮的時候很容易會破令餡料流出來。當天去的時候還看到店員在包餃子,手法純熟,確實有點以前讀書時期的風味。而外面很少見的三色彩椒豬肉餃相較之下則稍為遜色,三色椒的味道本來就比較強烈,再加上豬肉醃料感覺上略為過鹹,而且有點互搶風頭,如果喜歡濃味或重口味的朋友應該會很受落,

白菜豬肉水餃

三色彩椒豬肉餃

而外面很少見的三色彩椒豬肉餃相較之下則稍為遜色,三色椒的味道本來就比較強烈,再加上豬肉醃料感覺上略為過鹹,而且有點互搶風頭,如果喜歡濃味或重口味的朋友應該會很受落,個人來說可以將調味稍為輕手一點會更好。

另外每枱的桌上也有一瓶醃菜供應,雖然不是什麼秘制配菜,在碗內加個一兩匙,卻為餃子增添了一些辣味和口感,酸中帶辣更開胃。

每碗餃子都可以加米線底當做一個正常的午餐,份量很足,而且最特別的賣點是餃子的湯是花膠螺片雞湯,這點令我非常意外,雙拼水餃連米線$39竟然還有雞湯底! 而且這雞湯還不是外面一般的味道湯,雖然不算濃味,但喝起來有鮮味,完勝坊間一般的味精湯底,跟濃味的餃子很配。老實說,這個價錢吃雲南米線可能只有一個餸,而且份量也不一定比這店多,不用$40吃到這個質素的午餐絕對是超值! 小店因為位置問題不多人光顧,經過這一帶的話不妨順路去支持一下這店。
2018-08-17
白菜豬肉水餃
三色彩椒豬肉餃
專登同朋友黎屯門紅橋食火鍋,雞煲係單點計錢,人均消費約$250(一份午餐肉都$28)。以為黎小店比呢個價錢,可以同朋友傾計食耐d,點知個幾鐘之後,外面忽然有1 group人黎食,我地只係剛煮最後一碟菜,都未飲完野,個負責人竟大大聲同人講:呢枱就走,好快架!過多大約10分鐘,負責人仲直接叫果group人坐落黎,逼走我地。總結:食物水準尚算適中,但負責人待客態度差,以人均$250來講,應選擇其他環境及服務較好的餐廳。
專登同朋友黎屯門紅橋食火鍋雞煲係單點計錢,人均消費約$250(一份午餐肉都$28)。
2018-07-28 570 浏览
係屋企樓下既米線店估唔到有醉雞食😍醉雞味道酒味唔會太過份岩岩口,有點鹹味令人十分開胃真係必食!我每個星期都會食一次另外佢既餃子都係店鋪既特式餃子係佢地自己包餡料十分香口可說是高水準!韭菜餃真係好香韭菜味唔係馬虎有小小韭菜味就算佢地用既餃子皮唔係簿簿果種但食出黎同佢地既餡係好配合!仲有芹菜餃!唔係間間都有如果鐘意食芹菜既朋友必試仲有佢既米線湯好特別係花膠雞湯 真係有花膠真係性價比好高!2個人$74 連埋一杯飲品物超所價呀😍👍🏻
係屋企樓下既米線店

可說是高水準!
韭菜餃真係好香韭菜味
唔係馬虎有小小韭菜味就算
佢地用既餃子皮唔係簿簿果種
但食出黎同佢地既餡係好配合!

仲有芹菜餃!
唔係間間都有
如果鐘意食芹菜既朋友必試

仲有佢既米線湯好特別
係花膠雞湯 真係有花膠
真係性價比好高!

2個人$74 連埋一杯飲品
物超所價呀😍👍🏻
2018-07-05 606 浏览
睇波前同friends ~去 hea 一hea 等十點開波今次試左屯門烤魚首先要強調嘎係我地七個人飲左成十五杯菊花茶 因吾係好甜 又有茶味 想再叫 已經比我地清曬叫左個烤魚小辣非常夠味而不咸呢個墨魚🦑滑~ 爽爽彈牙 1番やね另一個窩就叫左雞湯底🥢👍🏼👍🏼好鮮味喂! 🥢呢個一定要叫 ~ 脆度一流魚皮都值得叫我地仲要左牛肩 吾記得影相牛肉都一定必叫 因為可以令個湯底更加甜 加入金菇索味係火窩必定動作今次每位人兄$184
睇波前同friends ~
去 hea 一hea

加入金菇索味
係火窩必定動作
今次每位人兄$184

2018-06-14 529 浏览
朋友無意之中發現呢間小店 喺屯門虹橋 ,鋪面唔起眼 亦都估唔到 佢裏面嘅食物係咁好食 ,個花膠雞煲 超級正 湯底一流飲完個花膠湯 ,佢會再幫你清加清湯可以打邊爐, 必叫食物 佢個自家製響鈴,两個人 叫唔到太多餸所以每次都係叫埋朋友四個人一齊食, 鋪頭有風味但係唔係坐得太舒服係木板硬凳,已經去過幾次, 水準十分穩定
2018-06-13
  • 花膠雞煲 ,響鈴, 韭菜水餃
2018-03-10 503 浏览
作為烤魚的忠實粉絲,一直都想係屋企附近搵到一間平靚正既烤魚,希望想食既時候可以即刻就食到。而今日正正就係突然想食既一日,所以就即刻用openrice睇下會屯門元朗區會唔會有啦。但搜尋「烤魚」出尼既選擇並唔多,跟住我就膽粗粗搜尋「雞煲」,希望碰下運氣咁啦。點知真係俾我搵到呢間店名明顯係賣餃子既小店有雞煲烤魚食喎!咁就即管尼試下啦。晚上9點尼到店外既時候,我的確有啲卻步,因為發現店內只有一位客人食梗野,我同媽媽都有啲猶豫食唔食好,但我地最終都抱住一場尼到既心態入內試下。坐低叫左「特色麻辣烤魽魚」同一份煎冬菇粟米餃子,之後就再慢慢劃左$88既肥牛,$38既即炸響鈴,$25既生菜,$25既魚皮同埋2杯自家製菊花茶,2罐可樂。第一樣上枱既係「煎冬菇粟米餃子」,睇落去似炸餃子,唔係煎餃,但勝左唔油膩餡靚脆卜卜,係唔錯既前菜小食。第二樣上枱既係烤魚,上枱既時候已經十分期待,除左賣相吸引之外,仲係因為係我地等候上菜既期間,店內6張枱已經有4張坐左人,而且全部都是回頭客,點解我會知?因為佢地入到尼佢地有人問餐廳既侍應小姐「咦,啲位有冇人訂左嫁,我上個星期過尼full晒嫁喎。」又或者佢地未坐低,侍應小姐就

第二樣上枱既係烤魚,上枱既時候已經十分期待,除左賣相吸引之外,仲係因為係我地等候上菜既期間,店內6張枱已經有4張坐左人,而且全部都是回頭客,點解我會知?因為佢地入到尼佢地有人問餐廳既侍應小姐「咦,啲位有冇人訂左嫁,我上個星期過尼full晒嫁喎。」又或者佢地未坐低,侍應小姐就已經知道佢地雞煲要咩辣,甚至係有人打電話尼留魚介紹朋友尼食。呢種種小事,都令我對烤魚既期待感上升。😋😋

而當魚尼到之後亦當然冇失望啦,唯一唔開心既係自己怕辣,嗌左bb辣之後成餐都覺得唔夠辣,但都只係自己問題,冇得怨。🙁 魽魚骨小肉厚,旁邊配菜有蘿白,雲耳仔,大豆芽,海帶,莞茜,紫洋蔥,超寬薯粉,豆卜,金菇百頁(類似啦,唔肯定係咪)。全部配料都同烤魚既湯底好夾好吸味。屋企人食到條魚得返鵬骨既時候都仲撩梗鍋底既洋蔥,豆芽出尼食呀!仲話紫洋蔥係有陣出奇既甜味,好食呀!

用烤魚湯底打邊爐既我地對配料既質素都好滿意,肥牛雖瘦但一d都唔韌,即炸響鈴各花入各眼啦,我就覺得有啲油,但屋企人話新鮮好食熱辣辣夠脆,就算$38有8舊都唔係求其俾啲街邊買個啲林晒既響鈴,魚皮就不過不失,都係來貨既質素,但勝在大碟,而生菜就令我媽媽好滿意,因為佢對菜既清潔程度好重視既,佢話呢度既菜係乾淨到佢唔洗執走任何一條要dum既,每條都乾乾淨淨。👍🏻👍🏻

而自家製菊花茶就係好似台式飲品咁啤好晒一杯杯既,味道幾好,唔太甜有菊花香👍🏻

PS寫食評係臨時起意,想表達對小店既支持,所以相片都係隨意影落既,角度唔太靚仔,見諒🙏🏻

侍應姐姐服務好好,見佢同其他客人既喜好都頗熟悉咁,幾有心機做,欣賞👍🏻
冬菇粟米煎餃
特色麻辣烤魽魚
2018-03-10
冬菇粟米煎餃
特色麻辣烤魽魚
  • 烤魚
2018-01-29 550 浏览
同💁🏻‍♂️上網見到有間餃子店,菜單同荃灣某著名的餃子屋9成相似,即刻去try try ,睇下會5會代替到荃灣嗰間,咁就5洗排隊喇😂😂小店好多元化,咩都有得食😅都見到店家好力咁包梗餃子本身諗住try 3色椒mix 粟米嗰個,不過3色椒無貨,所以叫左咖哩薯仔版用料足夠,我個人鐘意食荃灣嗰個多料版,💁🏻‍♂️就鐘意食依個,佢話皮同料份量平衡d ,不過敗筆位,個湯有點失望,因為係花膠雞湯底,我expect 同荃灣嗰個勁濃又好飲既湯底一樣,點知。。。依間味道淡d ,無咁出色,不過平心而論,如果無食個荃灣嗰間,依間做得5錯既咖哩薯仔,個potato 有點硬,不過係野味既,可以再研究下個湯底,就perfect 反而個炸餃又好食,炸得香脆,熱辣辣,💁🏻‍♂️叫左白菜同9菜餃,2個都好食總括而言,小店嚟講係5錯,再研究下個湯底就錦上添花喇

小店好多元化,咩都有得食😅
都見到店家好力咁包梗餃子

總括而言,小店嚟講係5錯,再研究下個湯底就錦上添花喇

2018-01-18 423 浏览
原來紅橋有一間賣餃子的小店,趁放假黎試下,兩點幾黎到,部分款式餃子同小食已賣晒,佢預的貨量唔多,因為夜晚唔係食餃子了。叫左韮菜豬肉餃、芹菜豬肉餃同粟米冬菇豬肉餃,個湯係花膠螺片雞湯,湯其實幾清淡,無咩特別,花膠得好細塊,餃子皮幾薄同整體幾新鮮,餡料都豐富,可惜的是餡料醬汁調味太多,也是很多餃子店的通病,我喜歡食新鮮的菜和肉香味,而不是食醬油味。上湯時菜揀油麥菜,菜新鮮爽口,但也不算很特別。自家菊花茶偏甜。總結,不吸引我來吃第二次。

上湯時菜揀油麥菜,菜新鮮爽口,但也不算很特別。

自家菊花茶偏甜。

總結,不吸引我來吃第二次。
2018-01-07 392 浏览
看到飲食雜誌介紹屯門數家小店,剛巧有幾間都响虹橋,趁假期便嘗試下。青翠徑的商場分開對住景峰輕鐵站的高層地下及對住青洋休憩花園的低層地下。這間餃子店在低層地下。食物好味又扺食,煎餃子熱辣辣即炸即上,外面脆入面肉汁豐富。香菇粟米餃好香冬菇味,湯底雖然食唔出花膠味,但雞湯清甜不油膩。土匪雞翼香口。不過可能太多客人因雜誌推介慕名而來,到下午2點已經很多食物已經賣哂。加上店內只有20多個位,近來去食可能要排隊。

煎餃子-咖哩薯仔餃及三色椒餃,香口鬆軟,咖哩味似咖哩角
粟米香菇豬肉餃