2018-12-18
今日同朋友去太子逛街,途徑一茶詞就入左去一人叫一杯。朋友就叫左《特濃紫薯鮮奶 $25》見到張poster咁吸引朋友又鍾意紫薯所以叫左哩個。少甜少冰味道剛好。此店用明冶鮮奶,奶味又香又濃。而且有啖啖紫薯。口感豐富。值得一提是從第一淡到最後嗰啖都係食到粒粒紫薯。朋友話飲完大大滿足!另一個朋友點左 《奶蓋竹炭烏龍 $23》因為佢鐘意又有飲開烏龍茶,所以叫左哩個。佢點了芝士奶蓋,感覺很創新。灰黑的奶蓋帶點鹹鹹的芝士味。烏龍茶味夠濃亦夠香。佢話整體來說挺不錯!我就叫左 《烤棉花波波茶 $32》哩個面頭個層烤過的綿花糖波波,甜甜的帶點焦糖味道,中間係濃濃的奶蓋,又香又滑。下面就是錫蘭紅茶+奶,有點像港式奶茶。 成杯成品層次分明而且口感豐富。冬天飲哩個就更適合,很暖笠笠的感覺。
今日同朋友去太子逛街,途徑一茶詞就入左去一人叫一杯。
朋友就叫左《特濃紫薯鮮奶 $25》