2021-06-04 94 浏览
今日系观塘收工,好想食台湾菜,系Openrice揾左一阵就决定同朋友嚟试下呢间位于工厦入面既台式餐厅。平日既晚市嚟食,都多人到全场满座。牛三宝面三宝指牛腱肉、牛筋及牛肋条。牛腱偏厚身,啖啖肉;牛肋条就好软腍。汤底几清甜,面底系幼身𠮶种,几有嚼劲。手工卤肉饭配料有菜同半个卤蛋。半肥瘦既卤肉,捞埋白饭一齐食,真系完美的配搭。麻辣鸭血整得几出色既小食,唔算真系好辣,偏麻居多。有六件鸭血,口感好腍滑,又唔会硬到好似猪血咁,底下铺满津白,索左浓稠既汤汁,都几唔错。玉米起司蛋卷饼一夹起,半溶既芝士同粟米慢慢溢出,连埋外层烟韧既蛋卷饼一齐食,充满台湾风味。黑糖珍珠奶茶黑糖既甜度好浓郁,珍珠烟韧有咬口。冬瓜茶比我想像中大杯,夏天饮消暑清热,而且甜度都控制得几好。
黑糖珍珠奶茶
黑糖既甜度好浓郁,珍珠烟韧有咬口。
冬瓜茶
比我想像中大杯,夏天饮消暑清热,而且甜度都控制得几好。