今天終於有機會到最優秀開飯「東南亞菜餐廳」獎和最優秀「觀塘區開飯熱店」獎日月吃午餐。到達門口時, 一句「縱未知明日福禍,仍約定你下月平安相聚。」相當有gimmick。餐廳不是很大,裝修也頗有特色,有一種Raw的感覺。我們點了:牛三寶麵(牛筋條、牛筋和牛腱肉)果真是最出色的麵!湯底十分濃郁,刀削麵底很有咀嚼感。牛筋條和牛筋都具有煙韌爽口的口感,而牛腱肉則更加軟嫩多汁。所有牛肉都是厚切的,咬下去有彈牙的口感,並且帶有濃郁的肉味。此外,配菜有白菜和紅蘿蔔,令湯底更加甜。白菜和蘿蔔吸收了湯底的味道,十分好吃。紅燒半筋半肉麵牛腱肉入口軟嫩而不黏牙。湯底香濃,味道濃郁。牛筋具有嫩滑的口感。麵底同樣是刀削麵,非常有咀嚼感。炸鹽酥雞外酥內嫩,味道香脆可口。內部肉質仍能保持著嫩滑多汁。枱上還有不同的調味粉供人調校自己喜歡的味道。蛔仔煎蚵仔大小適中,薯粉和蛋漿的比例恰到好處,味道很有特色。還有上面的醬汁甜甜酸酸的,和蚵仔煎非常夾。凍黑糖珍珠奶茶凍黑糖珍珠鮮奶口感順滑,甜度適中。珍珠夠彈牙。還有濃郁的茶味,份量也相當大。
牛三寶麵(牛筋條、牛筋和牛腱肉)

紅燒半筋半肉麵

• 牛三寶麵
  • 蚵仔煎
  • 紅燒半筋半肉麵
  • 黑糖珍珠鮮奶
同Mina食完晏晝,去觀塘附近行吓,去到下午茶時間,Mina姐話肚餓,咁我哋就帶佢去搵下午茶食,行下行下,見到工廈有日月堂的店牌,今次我哋就去試下觀塘工廈的人氣小店_日月堂日月堂位置於觀塘嘅工廈之中,觀塘地鐵站B2出口行向觀塘廣場方向行5分鐘就到,裝修充滿住台灣嘅古早味,用水泥牆嚟做裝飾,枱凳用木製為主,牆上掛住一塊塊木牌,好濃厚嘅台灣氣息。✨今次選咗以下食品✨🌟紅燒牛肉麵$80牛肉炆得好腍又入味,每片牛肉都好厚,面嘅口感好彈牙,湯底夠濃,🌟 起司雞扒便當$62滷肉飯個滷汁煮得夠入味,雞扒炸得香脆內軟,配埋芝士醬,邪惡又惹味!Mina好鐘意食個雞扒同飯,食完2舊都唔夠,仲要叫爸爸再夾!🌟起司肉鬆蛋卷餅$40蛋餅即叫即整,新鮮又熱辣,外皮煎得微脆,中間嘅芝士夾雜着香口嘅肉鬆,咬落去每一啖都有芝士同肉鬆!🌟台灣香腸$40台灣人氣小食,自家製嘅台灣腸,每食一口就夾一片蒜頭,滋味又食唔停口!🌟黑糖珍珠奶茶$28食台灣嘢必叫嘅珍珠奶茶,加左黑糖都唔太甜🌟鳳梨紅茶$30食完咁多煎炸濃味嘅食物,飲番杯冰涼的鳳梨紅茶,解一解滯。

✨今次選咗以下食品✨

🌟紅燒牛肉麵$80

🌟 起司雞扒便當$62

🌟起司肉鬆蛋卷餅$40
🌟台灣香腸$40
🌟黑糖珍珠奶茶$28
食台灣嘢必叫嘅珍珠奶茶,加左黑糖都唔太甜
🌟鳳梨紅茶$30
食完咁多煎炸濃味嘅食物,飲番杯冰涼的鳳梨紅茶,解一解滯。
2024-01-21
  • 紅燒牛肉麵
  • 台灣香腸
  • 起司雞排麵
2024-01-11 2800 浏览
藏身於工廈之中嘅好味台灣菜🇹🇼,估唔到今次又搵到間好唔錯嘅牛肉麵🐮🌶️麻辣牛肉麵 $75我哋加咗$5轉冬粉,估唔到同個麻辣🌶️夾到咁,因為冬絲夠吸味,所以食落更加惹味😋,牛肉腍滑🥩、蘿蔔入味🥕推薦食得辣嘅朋友仔試吓咁叫啊🙌🏻🤤🍜牛三寶麵 $80有牛腱肉、牛筋、牛肋條,肉量算幾多🫃🏻肉質同樣腍滑入味🤌🏻,麵係闊條麵🍜,湯底味道幾好👍🏻,整體係幾有水準嘅牛肉麵😎但二選一會先選麻辣冬粉,因為唔係間間餐廳有得食🤣🫔玉米起司蛋餅 $38有大約4大件,餅身煙韌,餡料好足爆哂出黎,充滿芝士🧀同玉米🌽,唔洗點醬都好味👍🏻🌶️麻辣臭豆腐 $38豆腐都有6件左右,有白菜🥬墊底,聞落去夠臭味👍🏻食落去就唔會太臭,吸左麻辣湯好惹味🥰雖然都幾辣,但可以一試啊👻🧋黑糖珍珠鮮奶$34/茉香奶綠加仙草$28兩杯都幾大杯,奶綠甜度係微糖level,仙草有好多💕黑糖鮮奶珍珠都好味,而且甜度適中🤌🏻overall置身於工廈都咁多人食🏭證明都真係好唔錯👍🏻

🌶️麻辣牛肉麵 $75

overall
置身於工廈都咁多人食🏭證明都真係好唔錯👍🏻
2024-01-05
2024-01-11 1935 浏览
🧑🏻‍🍳 二訪嘅台灣菜,呢間位於工廠大廈入邊,價錢非常親民,質素都OK,喺附近返工嘅朋友可以試下,午市套餐嘅價錢會更加抵食—————————————————————🍴 炸排骨便當 ($62) 排骨炸得好酥脆,肥瘦適中,可以根據自己嘅口味再落鹽酥粉同梅粉,而飯上面有少少肉燥😋 美味指數: 8/10—————————————————————🍴 紅燒半筋半肉麵 ($75) 好足料嘅牛肉麵,有好多牛肉同牛筋,而麵係用厚切刀削麵,口感豐富,湯底就有少少辣,非常惹味😋 美味指數: 8/10—————————————————————🍴 炸鹽酥雞 ($48) 炸嘅外皮做得唔錯,係即叫即炸嘅,而肉質方面都ok😋 美味指數: 7/10—————————————————————🍴 宜蘭花枝丸 ($38) 炸花枝丸同樣炸得好好,另外自己可以落梅粉,我覺得加埋梅粉成個感覺同層次都提升咗😋 美味指數: 7.5/10—————————————————————🍴 桂圓紅棗茶 ($20) 😋 美味指數: 6.5/10—————————————————————🍴 凍冬瓜茶 ($20) 😋 美味指數: 7/10

—————————————————————
🍴 炸排骨便當 ($62)
😋 美味指數: 8/10

—————————————————————
🍴 紅燒半筋半肉麵 ($75)
😋 美味指數: 8/10

—————————————————————
🍴 炸鹽酥雞 ($48)
炸嘅外皮做得唔錯,係即叫即炸嘅,而肉質方面都ok
😋 美味指數: 7/10

—————————————————————
🍴 宜蘭花枝丸 ($38)
😋 美味指數: 7.5/10

—————————————————————
🍴 桂圓紅棗茶 ($20)
😋 美味指數: 6.5/10
—————————————————————
🍴 凍冬瓜茶 ($20)
😋 美味指數: 7/10
2024-01-10
2023-12-22 1098 浏览
觀塘食店卧虎藏龍, 用心去搵,往往係工廠大廈有意想唔到嘅驚喜。日月堂平時lunch 時就好多人嚟食, 晚飯時間少咗office 客, 多返區外客,可以好好哋欣賞呢到嘅招牌牛肉麵😁😁😁😍😍😘😘牛三寶麵🐂$80共有三款唔同牛肉部位,即牛展,牛筋,牛肋條。牛展炆得好軟淋,筋位炆得好似啫哩咁,好好食。牛筋Q彈可口,每一口都有滿滿嘅骨膠原。牛肋條口感似牛腩,好入味。三款牛都處理得好好,我轉咗新竹米粉,米粉軟硬適中,係我好鍾意,有米味嘅米粉😊😊😊😁😁🥰🥰滷肉蔥油拌麵🐷$54滿滿嘅一碗,滷肉肥瘦相間,每一粒都好夠味,不論撈飯定係撈麵其實都會好好食,因為呢個滷肉做得好😛😛😘😘😗😗起司肉鬆蛋捲餅🫔$40呢度嘅蛋餅做得好出色,芝士份量好充足,可以做到拉絲效果,而肉鬆同樣畀得足料,肉鬆同芝士完美配合,令人停唔到口🥳🥳🥰🥰🥰🥰😚😚麻辣鴨血🦆$48麻辣味只係算輕微辣,就算唔食得辣嘅,都可以放心叫。鴨血Q彈入味,微辣嘅醬汁令鴨血變得更鮮😊😊😊😁😁😍😍桂圓薑母茶 $20 桂圓紅棗茶 $20🧋🥤呢兩杯都係熱飲嚟,好滋潤適合依家咁凍嘅天氣飲用😀😀😛😛😊😊😊

牛三寶麵🐂$80

滷肉蔥油拌麵🐷$54

起司肉鬆蛋捲餅🫔$40

麻辣鴨血🦆$48

桂圓薑母茶 $20 桂圓紅棗茶 $20🧋🥤

• 牛三寶麵
  • 麻辣鴨血
3天前 0 浏览
喜愛台灣的美食,這間「日月堂」位置在觀塘興華街永興工業大廈4樓,其實位置相當隱蔽,若果不是熟客的口碑,真的很難找到這間隱世台式餐廳。1)牛三寶麵:原來三寶即是牛腱肉,牛筋和牛肋條,湯底亦充滿牛肉的原汁原味,麵條軟硬適中。2)麻辣鴨血新竹米粉:這個麻辣鴨血味道偏辣,嗜辣者不容錯過!配新竹米粉味道好夾!3)麻辣青瓜:份量很多,性價比高!4)宜蘭花枝丸:花枝丸是台灣必吃小食,炸得好香口!呢度嘅飲品都唔錯,「黑糖珍珠奶茶」及「凍椰果檸檬紅茶」叫了少甜,甜道適中!

3)麻辣青瓜:份量很多,性價比高!
4)宜蘭花枝丸:花枝丸是台灣必吃小食,炸得好香口!
呢度嘅飲品都唔錯,「黑糖珍珠奶茶」及
「凍椰果檸檬紅茶」叫了少甜,甜道適中!
3天前 0 浏览
好鍾意依間高質素嘅台灣菜🥰 上次同朋友食完都讚口不絕,今日收工又嚟食~質素依然高🤤二人消費💰$235麻辣牛肉麵必食牛肉麵🔥 湯頭麻辣味香濃,辣到適中,非常惹味!牛肉軟腍有咬口,肉味濃郁😍紅燒豬腳拌麵豬腳大大件,經過紅燒處理,鮮嫩多汁,好入味 肉質肥美軟嫩,搭配拌麵好飽肚👍炸甜不辣台灣傳統小吃~軟腍可口,好好味的小食😋😋玉米起司蛋捲餅推薦!將玉米、芝士和蛋捲包裹在軟餅皮中,口感好豐富 每啖都食到粟米同芝士,配上醬汁味道一流!凍百香果綠茶桂園紅棗茶清甜可口,健康之選

二人消費💰$235

麻辣牛肉麵

紅燒豬腳拌麵

炸甜不辣
台灣傳統小吃~軟腍可口,好好味的小食😋😋

玉米起司蛋捲餅

凍百香果綠茶
桂園紅棗茶
清甜可口,健康之選
相信呢間台灣菜都唔陌生星期五黎到大排長龍😵排咗半個鐘都係值得性價比非常高‼️人均$230@2可以再encore 🐮牛三寶面 $80牛筋、牛腱肉、牛肋條超級軟稔 好香口😍湯底又夠濃刀削麵彈牙 十分推介~🧀起司雞扒便當$63呢個價錢真係好抵食 又大份相信男仔自己一個都未必食得晒~雞扒外脆內軟 又滑身 充滿肉汁 仲有一層烤芝士係面🤤大量滷肉 亦有足夠醬汁送飯~🥚起司肉鬆蛋卷餅$40 已經好難食到咁高質嘅蛋餅🤟🏻煎到微脆 蛋餅煙韌咬落去每一啖都係肉鬆同芝士非常滿足呀~🥤凍冬瓜茶 & 鳳梨綠茶飲品只需$10半價就可以飲到大大杯台灣茶✨仙草芋圓 $32夏天食真係透心涼如果再凍少少更加好😍芋圓都係煙韌👌

相信呢間台灣菜都唔陌生
星期五黎到大排長龍😵
排咗半個鐘都係值得
性價比非常高‼️人均$230@2
可以再encore

🐮牛三寶面 $80
牛筋、牛腱肉、牛肋條
超級軟稔 好香口😍湯底又夠濃
刀削麵彈牙 十分推介~

🧀起司雞扒便當$63
呢個價錢真係好抵食 又大份
相信男仔自己一個都未必食得晒~
雞扒外脆內軟 又滑身 充滿肉汁
仲有一層烤芝士係面🤤
大量滷肉 亦有足夠醬汁送飯~

🥚起司肉鬆蛋卷餅$40

夏天食真係透心涼
如果再凍少少更加好😍
芋圓都係煙韌👌
4天前 0 浏览
同朋友係觀塘行完街搵餐廳食晚飯,朋友話想去日月堂,主要食台灣料理,於是我地就去試下,店舖唔難搵,店面闊落,坐位都舒服。🥢麻辣鴨血冬粉整碗份量多,麻辣湯唔會太辣,適合香港人口味,鴨血大件,鐘意冬粉夠Q彈,同麻辣湯好夾。🥢起司雞排便當便當好吸睛,雞扒嫩滑同埋好厚切,加埋面頭嘅芝士🧀,大滿足,而側邊滷肉飯嘅肉粒,肥瘦相間,整得好有台灣味道,好食!🥢玉米起司蛋捲餅捲餅有一浸好香嘅焦香味道,玉米好甜加埋芝士🧀味道豐富,係必點之一🥢酥炸魷魚魷魚好香脆,而且唔會韌,一啖食落去好似係台灣夜市食咁。🥢凍冬瓜茶🥢凍百香果綠茶兩杯飲品都好大杯,飲落甜度適中,好抵似👍🏻

🥢麻辣鴨血冬粉

🥢起司雞排便當

🥢玉米起司蛋捲餅

🥢酥炸魷魚
魷魚好香脆,而且唔會韌,一啖食落去好似係台灣夜市食咁。

🥢凍冬瓜茶
🥢凍百香果綠茶
兩杯飲品都好大杯,飲落甜度適中,好抵似👍🏻
  • 起司雞排便當
  • 玉米起司蛋捲餅
  • 酥炸魷魚
4天前 0 浏览
朋友係呢頭番工,相約觀塘食飯,係人都知觀塘工廈食肆林立。咁我地想飲台式飲品,就簡左間台式餐廳啦。日月堂店面懷舊風設計~好有feel~而且價錢仲好平tim。由於見到好多都想試,所以叫左2個主食,3份小食,2杯飲品。❤️紅燒牛肉面  $70湯底好濃,牛肉好淋,蘿蔔汶到超級入味,面質彈牙,好味。❤️紅燒牛肉便當  $65份量好多,有牛肉同肉躁飯,味道好正宗。❤️酥炸魷魚  $48外皮酥脆,魷魚爽口,彈牙,味道一流。❤️起司肉鬆蛋捲餅  $40起司、肉鬆、煎蛋味道好夾,口感一流。❤️炸芋泥  $30炸皮鬆脆,好重芋泥味,十分足料。❤️凍黑糖珍珠鮮奶  $34珍珠入晒味,好夠甜,奶味濃郁,茶味夠香。❤️凍苿香奶綠  $22奶味香濃,綠茶清香。日月堂觀塘興業街14號永興工業大廈4樓C2室

日月堂店面懷舊風設計~好有feel~而且價錢仲好平tim。

由於見到好多都想試,所以叫左2個主食,3份小食,2杯飲品。

❤️紅燒牛肉面  $70
湯底好濃,牛肉好淋,蘿蔔汶到超級入味,面質彈牙,好味。

❤️紅燒牛肉便當  $65
份量好多,有牛肉同肉躁飯,味道好正宗。

❤️酥炸魷魚  $48
外皮酥脆,魷魚爽口,彈牙,味道一流。

❤️起司肉鬆蛋捲餅  $40
起司、肉鬆、煎蛋味道好夾,口感一流。

❤️炸芋泥  $30
炸皮鬆脆,好重芋泥味,十分足料。

❤️凍黑糖珍珠鮮奶  $34
珍珠入晒味,好夠甜,奶味濃郁,茶味夠香。

❤️凍苿香奶綠  $22
奶味香濃,綠茶清香。

日月堂
觀塘興業街14號永興工業大廈4樓C2室

6天前
  • 酥炸魷魚
5天前 0 浏览
今天工作來到觀塘,同事帶我來到永興工業大廈4樓的「日月堂」食牛肉麵,想不到隱藏在工廈裏竟有間咁正宗的台灣牛肉麵,客人還很多呢!店門前放著「日月堂」的易拉架,店內簡簡單單的裝修,桌椅攞放整齊,餐單上有招牌的湯麵,有台灣特色小食,當然珍珠奶茶系列也是必有的。《牛三寶麵》$80有牛腱肉、牛筋和牛肋條,喜歡吃牛的朋友一定不要錯過這碗牛三寶,份量足夠,牛肋條軟腍入味,樣樣都好吃。《清燉半筋半肉麵》$75大大件的牛筋又腍又彈牙,牛腩入味有嚼勁,湯汁味道恰到好處,麵身軟硬適中, 正啊!《滷水豬耳》$32豬耳切成細條,爽脆可口《起司肉鬆蛋捲餅》$40捲餅包著雞蛋和肉鬆,甜甜的味道很夾配。《熱金桔檸檬綠茶》$11《凍百香果紅茶》$14飲品真材實料,味道濃郁

《牛三寶麵》$80

《清燉半筋半肉麵》$75

《滷水豬耳》$32
豬耳切成細條,爽脆可口

《起司肉鬆蛋捲餅》$40
捲餅包著雞蛋和肉鬆,甜甜的味道很夾配。

《熱金桔檸檬綠茶》$11
《凍百香果紅茶》$14
飲品真材實料,味道濃郁

5天前 0 浏览
紅燒半筋半肉麵,麵條彈牙,肉質鮮嫩,味道十分濃郁,份量滿足。起司雞排麵也是我們的最愛,酥脆的雞排加埋芝士,好邪惡又享受。小食有阿囡至愛炸鹽酥雞,即叫即整,外皮酥脆,完全唔乾,熱辣辣,內裡多汁。宜蘭花技丸也很特別,口感滑嫩,而且食到粒粒煙韌的魷魚,帶著獨特的宜蘭風味。飲品就叫左黑糖珍珠奶茶加仙草和凍荔枝紅茶加椰果,鍾意日月堂唔會重手太甜,就算個杯睇唔到都唔多冰,老老實實。呢間台式野食真係好啱口味,唔錯唔錯,值得再幫襯

呢間台式野食真係好啱口味,唔錯唔錯,值得再幫襯