2017-08-08
朋友話想係尖沙咀食韓燒, 咁啱之前睇到蘋果日報黃秋生介紹呢間, 好似幾正 ,咁就試下啦!環境都幾闊落, 去到都係7點可能時間尚早, 得幾台, 但全部都講韓文, (8點後已經開始滿坐, 9成都係講韓文)服務生當然識講廣東話, 但都唔太正, 而且見佢地同其他人講野都係講韓文, 應該都係韓國人, 即刻好似去左韓國咁!!3個大人1個小朋友, 叫左個套餐, 有幾款肉+菜, 另外再加多左份牛肋骨, 一份燒餅同黃秋生推介既鰻魚. 全部都有人幫你燒, 唔使驚燒燶, 一來就上左鰻魚先:燒得幾靚跟一碟薑絲同紫蘇葉包住食, 紫蘇葉係有醃過既, 酸酸地幾特別! 鰻魚油份都幾夠, 好食!跟住原本服務員係想燒牛先既, 不過因為小朋友唔食得牛, 所以我地就叫佢燒豬先:豬肉就正正常常普普通通, 無咩特別~跟住就燒牛:牛肋骨都幾好食. 佢係預先醃好左既, 味道唔錯, 肉質夠嫩, 而且燒得剛好~!最後燒餅都有驚喜, 好香但唔油, 好食!!跟餐既菜藍, 都幾多款式~當然一坐低就已經上左好多韓式小菜, 食到中段服務員主動拎左碟泡菜嚟俾我地試, 原來話係今日醃既, 食落又真係唔同嫁喎原來, 菜味濃啲, 食到菜青味, 幾特別!
全部都有人幫你燒, 唔使驚燒燶, 一來就上左鰻魚先:
跟住就燒牛:
當然一坐低就已經上左好多韓式小菜, 食到中段服務員主動拎左碟泡菜嚟俾我地試, 原來話係今日醃既, 食落又真係唔同嫁喎原來, 菜味濃啲, 食到菜青味, 幾特別! 而且佢啲泡菜全部都係自己醃, 感覺又更正宗~
最後叫左唔知3支定4支燒酒, 埋單應該2千頭(因為朋友請客, 唔知實際幾錢, 偷望下張單望到2字頭),
呢個價就一定唔係叫做經濟嫁喇, 但野食質素OK, 環境闊落坐得舒服, 服務員又幫你燒埋,
而且啲野食份量其實幾多,我地3大1小其實最後係食唔晒, 如果多個大人就剛好,
所以我覺得都唔係叫做貴, 起碼價錢同質素成正比~
有機會會再帶其他朋友去試~!