2022-05-02 52 浏览
海南少爺早幾年係新加坡做過一陣野,對新加坡野食一直都念念不忘,一有機會都會係香港食下新加坡菜。今日係海城行完街,就去咗附近既海南少爺食個lunch。今日放假好多人,但都我地排到窗口附近既卡位,有啲自然光透入黎,好舒服。新加坡野食融合咗好多中國菜既元素,所以其實好多選擇。海南雞,肉骨茶,炒貴刁,沙嗲,蝦麵等等。 今次人少少,試咗佢地幾樣野。😋😋海南雞飯,雞既份量都好多,而且雞好大隻下。雞既質地好嫩滑,而且有雞味,好唔錯。配海南雞既三個醬汁調味都好唔錯,尤其是個點醬油,甜甜地,同海南雞好搭,自己最鐘意呢個醬。飯有白飯油飯比大家揀,我就推薦油飯,香口好多!😍😍肉骨茶,今次我地就揀咗新加坡風味既,會比較重蒜同埋胡椒味。材料仲有三隻肉排,豆卜,腐皮同埋油炸鬼。肉骨茶唔算好辣,但胡椒味突出。而肉排好淋身,夾上手已經離晒骨,點埋個有辣椒既黑醬油,好好食。食肉骨茶,必定要配埋油炸鬼,好正架!🥰🥰馬來蝦麵蝦麵湯底蝦味突出,而蝦既品質都幾唔錯,肉質彈牙,而且蝦頭既蝦膏蝦腦唔會苦。麵方面都好貼近新加坡既做法,有油麵同米粉,啲回憶返晒黎。☺️☺️沙嗲肉串(6串)今次我地揀咗雞肉同埋豬肉。個人覺得雞肉串比較好食,嫩
海南少爺

馬來蝦麵

沙嗲肉串(6串)
今次我地揀咗雞肉同埋豬肉。個人覺得雞肉串比較好食,嫩滑啲,配埋少少香茅味同花生,都好唔錯。👍👍