2018-10-30
深水埗自從明將之後,都在冇一間特別出色嘅日本料理值得一試。最近行過竟然見到新開呢間茶屋町,主打比較平民化嘅日式便當。🔹吉列雞扒便當 $62 當初以為佢係原塊雞扒切件,但原來係類似南蠻炸雞或者唐揚雞件,煮法比較特別! 而且重點係佢連雞皮一齊炸,相當有驚喜! 白飯方面自然用左日本珍珠米,加上少少嘅飯素,有畫龍點睛嘅效果! 雞肉炸完出嚟唔會乾身,咬落比較嫩滑之餘仲有肉汁。 而咖哩汁就比平時嘅淡,冇乜特別。 跟餐仲有三粒日本小甜薯,係我最鍾意嘅蔬菜!仲有三條醃製過嘅牛蒡,都係一啲日本嘅傳統醃製品 。仲有相當精緻嘅甜蛋 ,咬落去覺得味道啱啱好,一啲都唔係死甜果種難頂既味道! 除此之外,仲有自家製嘅日式麵豉湯,湯裏面仲有豆腐卜,喺深水埗小店嚟講都算係幾得出,相當有誠意!分數: 7/10
🔹吉列雞扒便當 $62
分數: 7/10