2021-09-16 55 浏览
之前公司老闆係尼度請食飯,食物用料上乘之餘又有水準,好西梗係要同我個為食姊妹一齊分享,為左可以試多幾樣野,今次叫埋幾位好友一齊去先黎一個小食,麻辣薰蹄, 麻辣汁不是太辣, 灑上乾蒜,蔥花令味道更加有層次感,薰蹄爽口彈牙,沾上麻辣汁真係好惹味黃金脆鮮魷,外層掛滿咸蛋,金黃色的外層,炸得酥脆,入口先是濃濃的咸蛋香,然後就感覺到鮮魷的香味, 肉質柔軟, 真係做到外脆內軟七味炸豆腐, 正正方方細細粒的豆腐, 薄薄帶點味的炸醬一點比也不厚, 反而令豆腐更好味, 豆腐香滑無比, 點上喼汁, 又有另一番風味金稻穂香一口牛, 尼個菜有驚喜, 材料有菇,帶子,紅椒同炸過的米飯, 先食帶子, 味美彈牙, 一點都不似雪藏貨,香濃嘅菇,米飯爽脆, 食落脆卜卜,唔係好似飯焦果種死脆,將所有食材連埋旁邊炸得金黃一條條混埋一齊食,真係好好味,尼個必食之選 老檀酸菜魚有大細之分, 先呷一口湯, 酸中帶點魚香, 酸菜酸度剛剛好, 芽菜索哂湯嘅味道,十分美味, 用的是臚魚, 雖然不及貴花魚的滑溜, 但也啖啖肉, 份量很多, 我哋幾個女仔都食唔晒