2020-01-27
位於四坡坊嘅串燒小店,雖然要轉入小路,不過位置都非常易搵。我哋入座嘅時候係六點,佢哋啱啱準備好,店內空間雖然不大,不過座位唔算好迫夾,每張枱中間都有足夠嘅空間。店員奉上熱麥茶,如果你想嗒返兩杯,佢哋都有唔同的酒類提供,重點是酒類都不太貴!首先上枱嘅係前菜-冷蕃茄。好簡單嘅一個新鮮雪冷咗的生番茄,淋上酸酸甜甜嘅醬汁,好醒胃,而且番茄本身都好新鮮,甜甜地唔會太酸。好食!之後我哋點的3個串燒一次過上枱。鹽燒雞胸軟骨只用上鹽等簡單的調味醃製,雞味不會被掩蓋,灑上少少檸檬汁,清新又香口,味道剛剛好!牛舌厚薄適中,唔會太韌!值得推介係個豚大腸山葵燒,豬大腸燒得剛剛好,表面脆口而裡面的脂肪仍然能夠保留到,入口滿滿脂肪香味配上山葵,即係黃芥辣非常搭配!之後係唐揚豆腐,熱辣辣的炸豆腐配上凍冰冰的醬汁,口感好特別。表面一絲絲紅色唔知係咩,但食落有七味粉的味道,幾得意。炸豆腐內裡好滑好有豆香,應該是用上日本豆腐做出的。重點推介來了!!厚燒玉子!玉子唔係平時你喺壽司店見到一早整定硬實實的玉子,係即場燒出來的厚玉子,淨係手工都已經好值錢。店員教路每一啖玉子都拎少少蘿蔔蓉伴埋一齊食,會好味啲!即燒出來熱辣辣的玉子
冷番茄
重點推介來了!!厚燒玉子!
厚燒玉子
玉子唔係平時你喺壽司店見到一早整定硬實實的玉子,係即場燒出來的厚玉子,淨係手工都已經好值錢。店員教路每一啖玉子都拎少少蘿蔔蓉伴埋一齊食,會好味啲!即燒出來熱辣辣的玉子,配上凍蘿蔔蓉,加埋醬汁味道好配搭。而且蛋味濃郁,仲非常滑口!單價雖然唔平,但食得出廚師的心機。
蕎麥面個冷麵汁就普普通通,不過個麵質就非常爽口彈牙,而且份量都唔少,都OK!
臨走前忍唔住同個店員講,你哋嘅食物好有心機,要加油!
如果大家想搵一間有水準嘅串燒店,可以試吓啊!