2019-01-14
今日唔係太想食飯,路經呢間泰濃面就入去食碗麵。餐廳地方雖然唔大,但枱櫈之間空間比較闊落,唔會好迫,兩邊都係卡位坐得比較舒服。餐廳提供兩個湯底俾人選擇:一個係船面,一個係冬陰公湯底。船面係泰國好有特色嘅平民美食,但係香港唔係好多地方都有得食。船面主要就係會用滷水做湯底,所以顏色會比較深色,而且有好濃烈嘅香料味。既然船面係咁出名,所以就點左就安格斯牛肉船面同埋雞脾肉船面,再加一個小食拼盤。船面好多特別嘅配料,先試一試個湯底先,嘩!非常之鮮甜同香。除咗安格斯牛肉之外,佢仲跟左一啲配料。脆炸豬皮一睇就知非常邪惡,其餘嘅配料有魚蛋,蘿蔔。炸豬皮好脆,食落去唔會好油膩,連粉一齊食就更加好味,最後食到一滴湯都不留。雞脾肉船面嘅雞肉都煮得恰到好處,唔會好靱,而且都好入味。配料一樣都會跟有豬皮,魚蛋,蘿蔔。小食拼盤原本係炸雲吞,雞翼,蝦餅各兩件,好可惜今日蝦餅冇貨,結果餐廳就換左三件雞翼同三件雲吞俾我哋。雞翼炸得好香口好脆,調味啱啱好,又唔會太鹹,好惹味。炸芝士雲吞好特別,脆脆嘅雲吞皮再加上溶左嘅芝士,非常之好味。香港其實唔係好多地方有呢個船面食,呢度煮得又好味,又唔貴,而且地方又坐得舒服,店員服務又好
香港其實唔係好多地方有呢個船面食,呢度煮得又好味,又唔貴,而且地方又坐得舒服,店員服務又好,所以得閒就會再嚟食。