2017-07-18
重記得好多年前,金田係長壽司始祖,果時成日去食,現在坊間可能因成本問題,長壽司買小見小。難得見到有,就山長水遠由大埔坐車去大圍試試佢。原來唸往只係食長壽司,點知呢度竟然有我最鐘意既芥辣八爪魚,有紫菜有飯跟,可以自己整迷你手卷,迷你壽司又得,貼心度一百分。呢款芥辣八爪魚辣得黎唔會咽喉,超級惹味,芥辣愛好者一定一定一定要食呀。作為頭盤,絕對係開胃之作。嘻嘻!我既至愛出場啦,其實因為我見到好多野食忍唔往叫,所以最後叫左2件長壽司昨。食過長壽司既人一定知道,將D三文魚捲捲捲,捲埋一齊,再將件壽司放入口既感覺,食完係冇可能番轉頭食番正常壽司。因為真係太太太太好味。足足有2支7味粉長度既玉子壽司甜甜地,有蛋香味,都唔錯,可惜冇得捲捲捲啦。2件壽司都好抵食,絕對唔會將貨就價。其實同場重有長油甘魚,劍魚,鰻魚等等,可惜既係我得一個胃,留番下次先試。鹽燒鯖魚賣相幾好,一上台重見到好多魚油係面,忍唔往食啦,我食魚最鐘意食腩位,呢度既鯖魚腩位好香好滑,重食到魚本身既鮮味,配合埋外皮脆卜卜,加上小小檸檬汁好魚之人一定要食呀。 唯一美中不足既係冇羅白茸跟。燒菠蘿,其實係普通菜式,屋企都整到,但自己係街買既菠蘿永
芥辣八爪魚
7吋三文魚同玉子
燒青魚
鹽燒鯖魚
唯一美中不足既係冇羅白茸跟。
燒菠蘿
燒菠蘿,其實係普通菜式,屋企都整到,但自己係街買既菠蘿永遠都唔會甜。
呢度既菠蘿又甜又多汁,不過可惜既係冇起肉,要用手先食到。