2009-09-03 30 浏览
食嚟食去, 都搵唔到一間食蟹好食過佢的食店, 所講既係蟹增盞由一年前開始幫襯佢到而家, 差不多一個月都會去一次的, 今次同四個朋友又去到食, 食到佢地lam lam 脷!我地食左一碟避風糖炒蟹, 一隻霸皇雞, 一碟炸豆腐, 西蘭花炒帶子同埋干炒牛河! 紅酒自備! 炒蟹的味道係香噴噴的, 蒜容,辣椒, 大蔥做的金沙, 把一隻十四兩左右重的大蟹炒到好好食 隻蟹好新鮮, 所以蟹肉好有彈性, 仲好鮮甜, 朋友全部都食到好滋味隻雞好油, 但不得不讚佢地既秘製蔥油, 大量的洒在隻黃油雞之上, 好味到暈 炸豆腐有脆脆的外皮, 用一些蒜蓉辣椒伴炸, 做法有點像避風塘炒蟹, 有異曲同工之妙西蘭花帶子水準可以, 雖然沒有什麼特別之處, 但師父處理不過不失, 牛河的炒法都係有點像避風塘的做法, 故不多說了其實佢地都有紅酒供應的, 但朋友的chateau lafite 確是一佳釀, 如果沒有自備紅白酒, 不妨試試house wine食避風塘炒蟹, 蟹增盞係我信心的保証

食避風塘炒蟹, 蟹增盞係我信心的保証