瑞记咖啡,我细细个就已经食,而家都见唔到个位老人家系舖头帮手。最为人熟悉,不外乎西多士同樽装奶茶。虽然我已经唔再住个附近,但偶尔都会过黎食下,因为厨师煮嘅诚意全都在食物里找到。😊现在位于政府熟食街市内的瑞记咖啡,地方当然冇想当年系街舖咁阔落,我甚至觉得瑞记的枱櫈比其他店少。但人流不断的反而系呢间老店以亲民价钱提供出高质素食物,连外国人都会光顾!必推介-西多士冇错!唔系普通出面个种炸到两块包㶶晒,食完觉得-咪又系周街都有的西多士。而系加蛋汁煎香面包,再倒上大量炼奶的西多。炼奶多少不用讲,睇就知好似不计成本咁倒落去,我欣赏对于我这个爱甜的人,炼奶多当然好。且蛋味煎得很香,出食物速度快而准。一开始见西多士咁快上枱, 谂住质素降左。但原来唔系!😃仍保持热黱黱新鲜上枱,就好似食大牌档一定要有镬气个种感觉。我最喜欢就系呢种西多士,食完唔会觉得上火(俗称:热气)。另外一点系,呢种只加炼奶,不加糖浆,有别于到处都能买到的版本。有人会话,咁样自己都可以做到,点解要出去食?也许我想怀旧😂亦可能系因为我想支持呢啲有一定历史的老店舖。价钱贴地的食肆买少见少,高质素的更少,所以就算住得唔近,放假都要过黎探探【它

以亲民价钱提供出高质素食物,连外国人都会光顾!

必推介-西多士

西多士

炼奶多少不用讲,睇就知
好似不计成本咁倒落去,我欣赏

有人会话,咁样自己都可以做到,点解要出去食?也许我想怀旧😂亦可能系因为我想支持呢啲有一定历史的老店舖。价钱贴地的食肆买少见少,高质素的更少,所以就算住得唔近,放假都要过黎探探【它】。

😆差点离题,到下一位出场-必饮樽装奶茶

樽装奶茶

事实上,我到最后系叫左两支😙每一支份量唔算多,冻奶茶唔会冻到好冰,刚刚好。以新鲜滚热辣冲入玻璃樽内,再塞好樽口放入雪柜内。
味道很香茶味,唔会好甜,少甜而已。奶茶很滑,饮完之后,口腔唔会好涩,唔似外面卖的奶茶。喜欢奶茶的朋友一定要试试
好难完全形容到个种好味!

为左填饱肚,叫左鲜牛面。

鲜牛面

牛肉片一点都不偷功减料,一黎到枱面,有点儿似长洲莲香咖啡个种热黱黱的感觉。牛肉片相当嫩滑又新鲜,是真正的牛肉。外面食到的,很多都唔系真正牛肉的味道同口感,也许是因为牛肉价格较贵。所以很欣赏瑞记,多年来坚持住自己对食物的理念。

公仔面条很烟靭,是出前丁丁。汤底一阵很香的麻油味
正正正,食完一个面都已经好饱,以早餐黎讲🙄

最后叫左个蛋牛治

蛋牛治

依然俾左好多材料,但...嗯🤔我觉得唯独呢个冇咩特别,一般好食,同出面差唔多,唔需要专程过黎食。😌

讲下环境,瑞记咖啡仲保留住以前写嘅价钱牌系墙上,有时无需挂咩名画、装饰都可以靠实力吸引唔少顾客。

于熟食街市内,枱櫈就冇咩特别架喇,都系胶圆櫈同枱。整体环境都干净企理,冇异味。我绝对会为左西多士同樽装奶茶再到访

有点要赞赞,价钱牌上都设有英文,非常贴心,因为而家上环一带都多左好多外国人居住,就算自己去食都冇问题☺当然非本地居民未必知道呢间食肆。

相反要说不满意的地方
,只系空调好弱,人手唔够。得一男一女工作,要兼顾厨房同楼面,谈何容易,变相下单时要耐心啲等。但黎呢度,都系为左食好野,呢啲小小缺点不足以影响我。

所谓【民以食为天】,作为香港人有时要调慢少少生活节奏,先能够用心享受美食佳肴。

2017-07-05
等候时间
5 分钟 (堂食)
$45.5
  • 西多士