2022-11-30
台式火鍋講到環境同食物質素,湊湊喺我心目中佔一大席位。幾年前我地已經同辣姐妹們由尖沙咀食到到旺角分店,每次生日飯局都會黎食。點解咁中意?因為可以又食又拎🤣每次只要點麻辣鍋除咗可以任食鴨血豆腐之外,仲可以免費打包一份鴨血豆腐返屋企😍第二朝加個粉絲/公仔麵又可以當一餐😚我地點咗鴛鴦鍋,其中一邊係新出嘅自在鍋底 ➡️白貝海鮮鍋,入面有海參、乾貝、金耳,鮮蚵等料熬製而成,湯底濃縮各種材料嘅精華,味道濃厚,湯底入口綿化,鮮味發揮到極致,湯滾之後就飲得,係滿滿骨膠原嘅幸福感😚而另一邊鍋底,我哋梗係點咗可以無限添加鴨血豆腐嘅台式麻辣火鍋啦,以不同種類中草藥材濃縮熬制,湯底都係可以飲得㗎🫶🏻肉類方面我地點咗美國特選級牛肉雙拼,由牛小排及牛肩胛肉眼組合,滾十秒就食得😋特別係美國牛小排,油花均勻,口感鮮嫩。而筆管魷魚🦑新鮮度十足,彈牙又有咬感🫰仲有每次嚟到呢度一定點嘅企鵝丸,睇得又食得😆用墨魚肉同埋少少豬肉製作而成,一樣係彈牙之選🤭估唔到而家打邊爐都有燕麥奶選擇,用燕麥奶沖調嘅飲品口感更滑同健康,我哋點一杯燕麥奶茶兩份飲啱啱好,分量十足👍🏻