2022-08-04 179 浏览
唔知你地係咪一樣,有時都會同啲朋友去啲舊式扒房食下鐵板餐?我就好鐘意懷愐下舊風情,好old school好正~今次就同朋友去尖沙咀山林道呢間金鳯大餐廳 呢度嘅扒餐全部都會配埋餐湯、牛油餐包同餐茶。餐湯有兩款白湯嘅粟米忌廉湯,紅湯嘅羅宋湯。前者夠唒Creamy,後者用料十足,味道夠唒濃,口味偏辣。餐包會用微波爐加熱,所以會保持溫暖,包都好軟熟,加埋牛油一齊食就啱啱好。我哋呢次點咗佢哋嘅招牌牛柳同埋美國德洲頂級西冷。佢哋上餐會用鐵板,職員會喺我面前淋上醬汁,醬汁有蒜蓉同黑椒兩款,醬汁淋落熱辣辣嘅鐵板嗰下好有懷舊港式扒房嘅風味。蒜蓉汁本身蒜味都好濃,如果覺得唔夠仲可以加錢額外添加生蒜,令蒜味更濃更香。西冷牛扒好大一塊,生熟度控制得宜,中間仍能呈粉紅色,肉質軟腍。牛柳就有兩大塊,肉質嫩滑。牛味好濃,加埋惹味嘅黑椒,味道好夾。喺牛扒嘅下面仲有粗身嘅薯條同爽脆口感嘅脆肉瓜墊底,索唒啲肉汁同醬汁,勁好味。

今次就同朋友去尖沙咀山林道呢間金鳯大餐廳