很久沒寫評論,今次不吐不快,是此慶祝生日,好彩唔係正日,否則,分分鐘喺餐廳已沉唔住氣!!食物。點了晚市套餐:📌 自家製鴨肝凍。賣相,好似佐敦吳松街啲西餐廳嘅視覺、味道好淡,好彩仲有鹽可以調味,但,唔明點解冇鹽樽,要廚房攞出嚟?同埋,點解係粗鹽?!📌 朋友另點,忌廉汁煮青口,賣相味道好的、青口幸好是新鮮~📌 是日餐湯。粟米忌廉湯,味道無驚喜,不過,比罐頭好飲嘅~📌 主菜,澳洲 M3 牛柳。牛柳味道素質好的、全晚最好味,不過,棵菜嘅賣相,真係睇到呆咗!📌 朋友另點。燒羊柳,不是很新鮮、肉質不夠嫩~📌 甜品,意式芝士餅。應該係我喺餐廳,食過最難食、賣相最老土嘅一件,完全唔係意式、係港式,我食咗兩啖就放棄,Happy Birthday 手字,好似小學生咁,我睇其他 OpenRice 相都唔係咁,專門寫字嗰個放咗假?!專登打電話俾我,問我使唔使寫名,我話要,結果咪又係無寫,做咩者?!📌 點咗 wine pairing set。汽酒、紅酒 Ok,個白酒 Chateau de Saint Cosme Little James Basket Press Blanc,冇果味好淡、難飲~📌 紅茶。點了 E

食物。點了晚市套餐:

📌 朋友另點,忌廉汁煮青口,賣相味道好的、青口幸好是新鮮~

📌 是日餐湯。粟米忌廉湯,味道無驚喜,不過,比罐頭好飲嘅~

📌 朋友另點。燒羊柳,不是很新鮮、肉質不夠嫩~

📌 紅茶。點了 Early Grey,茶好鞋口,一飲就知係下等茶葉~

啲服務,真係有啲似去咗澳牛:

📣 話唒都叫慶祝生日,不過,基本上係唔會有人理你,按排咗張最入嘅枱、挨住幅牆、有啲焗,我話要轉枱、想坐鋼琴隔離張枱、又話唔得,逼我哋坐喺走廊位,啲侍應成日喺面前行嚟行去、又對正風口位,如果,係打邊爐就掂唒!以為,鋼琴隔離張枱有人訂咗,結果,到關門都冇人坐,唉~

📣 不斷用各式其色方法催促你(未有耐 22:00),起初,以為係想睇吓張枱有咩收、先不斷騷擾你,點知,到張枱真係有嘢收時,就冇人主動嚟收,要我多次叫人,真係無話好說!睇 OpenRice 有評論話,食飯似打仗,我都有同感,食完,消化不良胃痛

📣 餐廳裝修極盡奢華,可惜,食物、服務完全同個裝修係同步唔到(唔明,咁多評論話好味?!)真係觀音頭掃把腳,間餐廳,如果主要用嚟打卡,不如轉行做影樓,餐廳,主要功能係用嚟食嘢,打卡之餘,啲食物都要好味、及服務都要有一定素質,點解,唔可以餐廳靚食物美味又有好服務?當然,價格要提高,倒不如,重新 target 啲客路,唔好辜負餐廳咁靚嘅裝修(靚過,好多五星酒店嘅餐廳)

📣 我對這間餐廳期望太高,所以,真係都幾失望,卡就打完,以後唔會再去,錢事小、嘥咗 quota 食嘢、年紀大減肥唔容易,食咗啲難食嘅嘢、我又會當堂心情低落,個胃又唔好、食嘢唔可以俾人催,希望,有日能革新,要不然,真難於經營長遠~

2022-05-17
庆祝纪念